ua en ru

Шольц закликав допомагати економіці України та "інвестувати у майбутнього члена ЄС"

Шольц закликав допомагати економіці України та "інвестувати у майбутнього члена ЄС" Фото: Олаф Шольц, канцлер ФРН (Getty Images)

Німеччина сприятиме Україні на шляху до членства в Європейському союзі та закликає партнерів альянсу вкладати в економіку країни. Це є інвестиціями у майбутнього члена ЄС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву канцлера Німеччини Олафа Шольца на шостому Німецько-українському економічному форумі.

Глава уряду ФРН зазначив, що незважаючи на триваючу широкомасштабну військову агресію Росії, Україна змогла забезпечити працездатність своєї економіки.

За словами Шольца, прогнозовані цифри економічного зростання України є обнадійливими.

У цьому контексті канцлер ФРН зауважив, що в Україні активність зберігають майже дві тисячі німецьких компаній. Він також закликав підприємства у Німеччині працевлаштовувати та краще інтегрувати громадян України, які виїхали з країни через вторгнення РФ.

"Той, хто інвестує в Україну зараз - інвестує у майбутнього члена ЄС", - наголосив Шольц.

Він запевнив, що Берлін супроводжуватиме Київ на шляху реформ до членства у Євросоюзі.

Також Шольц заявив, що Німеччина зараз готує для України зимовий пакет допомоги на суму близько 1,4 мільярда євро. До нього увійдуть, серед іншого, системи ППО. Загалом з початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну цивільна та військова допомога від ФРН сягнула 24 млрд євро, додав він.

За словами німецького канцлера, через вірогідні плани росіян атакувати енергетичні об'єкти в Україні, як минулого року, головним завданням нинішнього пакета від Берліна є створення "захисного щита".

Також Шольц зауважив, що на тому тижні у Німеччині схвалили пакет підтримки енергосистеми України, обсяг якого складає 80 мільйонів євро.

Раніше у Міністерстві оборони Німеччини заявляли, що Берлін готує другий зимовий пакет військової допомоги для України. До нього, зокрема, увійде ЗРК Patriot, IRIS-T SLM, IRIS-T SLS, три зенітні установки Gepard.

Вступ України до Євросоюзу

Нагадаємо, Україна отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу ще минулого року. Тепер держава має виконати низку умов для того, щоб стати повноправним членом блоку.

Станом на кінець червня наша країна виконала 2 з 7 умов, які необхідні для початку переговорів, а наприкінці вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що держава завершує виконання усіх рекомендацій Єврокомісії на урядовому рівні.

Зазначимо, що в уряді України розраховували на позитивний звіт Єврокомісії та рекомендацію почати переговори про вступ вже у 2023 році. Президент України Володимир Зеленський також заявляв, що держава може розпочати переговори про вступ до ЄС вже цього року.

Раніше в Офісі президента зазначили, що переговори про вступ України до ЄС мають початися у першому півріччі 2024 року.