Селера - низькокалоричний овоч, багатий на вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Її регулярне споживання може покращувати травлення, підтримувати здоров’я серця, знижувати запалення та сприяти очищенню організму від токсинів.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
В журналі Molecular Scieces йдеться, що екстракт, листя або сік селери може допомогти підтримувати здоровий рівень кров'яного тиску та сприяти лікуванню високого кров'яного тиску.
Високий рівень холестерину та тригліцеридів є факторами, що сприяють розвитку серцевих захворювань та раптової смерті від серцевого нападу або інсульту.
Дослідження, опубліковане на сайті Frontiersin, показало, що певні сполуки в екстрактах селери, такі як фталід та апігенін, можуть допомогти знизити рівень тригліцеридів "поганого" холестерину.
Міністерство сільського господарства США повідомляє, що селера має високий вміст води (близько 95%) та містить як розчинну, так і нерозчинну клітковину.
Вода з їжі та напоїв, а також продукти з високим вмістом клітковини, сприяють здоровому травленню та регулярному випорожненню. Клітковина допомагає просувати їжу по кишечнику, додаючи об'єм та поглинаючи воду, що робить кал м'якшим та легшим для випорожнення.
Селера також містить антиоксиданти, такі як вітамін С та бета-каротин, а також інші фітонутрієнти. Вітамін С може сприяти здоров'ю кишечника, збільшуючи кількість протизапальних метаболітів, що утворюються в кишечнику, тоді як бета-каротин може сприяти численності корисних мікробів.
Згідно з даними в Sage Journals, найкориснішими частинами селери для зменшення запалення є листя та насіння.
Зменшення запалення є критично важливим, оскільки з часом воно стає значним фактором, що сприяє розвитку різних хронічних захворювань, включаючи діабет, серцево-судинні захворювання та когнітивне зниження.
Протизапальні рослинні сполуки та антиоксиданти, що містяться в селері, також можуть допомогти запобігти раку, нейтралізуючи, вільні радикали (нестабільні молекули, які можуть накопичуватися в клітинах і пошкоджувати інші молекули).
Лабораторні дослідження показали, що апігенін є профілактичним засобом проти раку, тобто він може запобігати або уповільнювати розвиток, прогресування або рецидив раку.
Оскільки селера має низьку калорійність і багата на поживні речовини, вона є корисним компонентом здорового харчування для контролю ваги.
Селера складається переважно з води та містить лише 9 калорій на одне велике стебло, що робить її чудовою закускою, яка допомагає підтримувати водний баланс і відчуття ситості.
Селера добре поєднується з хумусом або іншими поживними соусами.
Одна склянка сирої подрібненої селери містить:
Селера також є джерелом антиоксидантів, таких як поліфеноли, феноли та флавоноїди.
Хоча вживання селери загалом безпечне для більшості здорових дорослих, все ж існують потенційні ризики, які можуть включати:
Вас може зацікавити: