ua en ru

Квашена капуста щодня - користь чи небезпека для організму?

Квашена капуста щодня - користь чи небезпека для організму? Що буде з організмом, якщо їсти щодня квашену капусту (фото: Freepik)

Щоденне вживання квашеної капусти може позитивно впливати на травлення та імунітет завдяки вмісту пробіотиків, клітковини й вітаміну С. Однак, цей продукт можна їсти не усім.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Eating well.

Чим корисна квашена капуста

Покращує травлення

Національні інститути охорони здоров'я повідомляє, що одна склянка квашеної капусти містить 4 г клітковини. Харчові волокна необхідні для гарного травлення та сприяння регулярному випорожненню.

Оскільки квашена капуста виготовляється з капусти, вона багата на нерозчинну клітковину, яка може допомогти підтримувати регулярне випорожнення кишечника.

Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, показало, що вживання ферментованих продуктів, таких як квашена капуста, може призвести до корисних змін у здоров'ї кишечника.

Квашена капуста готується лише з двох простих інгредієнтів: капусти та солі. Коли ці інгредієнти ферментуються, вони зазнають природних хімічних змін, які призводять до утворення корисних для кишечника мікробів.

Зміцнення імунітету

За даними Міністерства сільського господарства США, квашена капуста є чудовим джерелом вітаміну С - важливого антиоксиданту, який має вирішальне значення для здоров'я імунної системи.

Ферментовані продукти здатні зменшувати запалення, що послаблює імунітет.

Покращення стану шкіри

Вітамін С у квашеній капусті не лише зміцнює імунну систему, а й відіграє певну роль у цілісності шкіри. Зокрема, він необхідний для вироблення колагену - структурного білка, який допомагає шкірі залишатися пружною та еластичною.

Вітамін С також допомагає блокувати сонячні ультрафіолетові промені та захищає від пошкодження вільними радикалами, які можуть прискорити старіння.

Харчова цінність квашеної капусти

Згідно з Міністерством сільського господарства США, одна склянка квашеної капусти містить:

  • калорій - 27
  • вуглеводи - 6 г
  • харчові волокна - 4 г
  • вміст цукру - 3 г
  • білок - 1 г
  • натрій - 939 мг
  • залізо - 2 мг
  • Вітамін С - 21 мг
  • Вітамін К - 19 мкг
  • фолат - 34 мкг

Способи насолодитися квашеною капустою:

  • у салаті, супі або сендвічі - додайте до салату, супу або сендвіча одну-дві столові ложки квашеної капусти
  • з картоплею - поєднання квашеної капусти з картоплею дає отримати насичену та смачну страву

Чи безпечна квашена капуста для всіх

Квашена капуста безпечна для більшості людей, але якщо у вас непереносимість гістаміну або алергія на капусту, то варто уникати її.

Реакції можуть включати дискомфорт у травленні, головний біль або здуття живота. Тим, хто дотримується дієти з низьким вмістом солі або має високий кров’яний тиск, слід бути обережними через високий вміст натрію.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.