Квашена капуста щодня - користь чи небезпека для організму?
Що буде з організмом, якщо їсти щодня квашену капусту (фото: Freepik)
Щоденне вживання квашеної капусти може позитивно впливати на травлення та імунітет завдяки вмісту пробіотиків, клітковини й вітаміну С. Однак, цей продукт можна їсти не усім.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Eating well.
Чим корисна квашена капуста
Покращує травлення
Національні інститути охорони здоров'я повідомляє, що одна склянка квашеної капусти містить 4 г клітковини. Харчові волокна необхідні для гарного травлення та сприяння регулярному випорожненню.
Оскільки квашена капуста виготовляється з капусти, вона багата на нерозчинну клітковину, яка може допомогти підтримувати регулярне випорожнення кишечника.
Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, показало, що вживання ферментованих продуктів, таких як квашена капуста, може призвести до корисних змін у здоров'ї кишечника.
Квашена капуста готується лише з двох простих інгредієнтів: капусти та солі. Коли ці інгредієнти ферментуються, вони зазнають природних хімічних змін, які призводять до утворення корисних для кишечника мікробів.
Зміцнення імунітету
За даними Міністерства сільського господарства США, квашена капуста є чудовим джерелом вітаміну С - важливого антиоксиданту, який має вирішальне значення для здоров'я імунної системи.
Ферментовані продукти здатні зменшувати запалення, що послаблює імунітет.
Покращення стану шкіри
Вітамін С у квашеній капусті не лише зміцнює імунну систему, а й відіграє певну роль у цілісності шкіри. Зокрема, він необхідний для вироблення колагену - структурного білка, який допомагає шкірі залишатися пружною та еластичною.
Вітамін С також допомагає блокувати сонячні ультрафіолетові промені та захищає від пошкодження вільними радикалами, які можуть прискорити старіння.
Харчова цінність квашеної капусти
Згідно з Міністерством сільського господарства США, одна склянка квашеної капусти містить:
- калорій - 27
- вуглеводи - 6 г
- харчові волокна - 4 г
- вміст цукру - 3 г
- білок - 1 г
- натрій - 939 мг
- залізо - 2 мг
- Вітамін С - 21 мг
- Вітамін К - 19 мкг
- фолат - 34 мкг
Способи насолодитися квашеною капустою:
- у салаті, супі або сендвічі - додайте до салату, супу або сендвіча одну-дві столові ложки квашеної капусти
- з картоплею - поєднання квашеної капусти з картоплею дає отримати насичену та смачну страву
Чи безпечна квашена капуста для всіх
Квашена капуста безпечна для більшості людей, але якщо у вас непереносимість гістаміну або алергія на капусту, то варто уникати її.
Реакції можуть включати дискомфорт у травленні, головний біль або здуття живота. Тим, хто дотримується дієти з низьким вмістом солі або має високий кров’яний тиск, слід бути обережними через високий вміст натрію.
Вас може зацікавити:
- Рецепт хрусткої квашеної капусти, який готовий вже за добу
- Найгірші продукти та напої, яких варто уникати при псоріазі
- 7 продуктів, які наситять вівсянку білком
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.