Сніданок традиційно вважають найважливішим прийомом їжі. Він "запускає" обмін речовин, дає енергію на першу половину дня та допомагає підтримувати концентрацію.
РБК-Україна пояснює, що відбувається з організмом, якщо не снідати кілька днів поспіль.
Після нічного сну рівень глюкози в крові знижується. Якщо не снідати, мозок і м’язи не отримують достатньо "палива" для роботи. Це проявляється втомою, дратівливістю та зниженням концентрації вже за кілька годин після пробудження. Особливо чутливо це відчувають ті, хто має інтенсивну розумову діяльність або працює фізично.
Організм, не отримуючи енергії вранці, переходить у "режим економії". Це означає, що обмін речовин сповільнюється, а спалювання калорій стає менш ефективним. Про це стверджує дослідження в Sciencedirect. Через це пропуск сніданку часто не допомагає схуднути, а навпаки - може призвести до набору ваги, бо надалі тіло намагається компенсувати дефіцит, посилюючи відчуття голоду ввечері.
Люди, які пропускають перший прийом їжі, частіше їдять більше вдень і ввечері, віддаючи перевагу висококалорійним продуктам. Це призводить до різких коливань рівня цукру в крові, що погано впливає на підшлункову залозу й підвищує ризик розвитку діабету 2 типу.
Дослідження Harvard School of Public Health показало, що чоловіки, які регулярно пропускають сніданок, мають на 27% вищий ризик серцево-судинних захворювань. Вчені пояснюють це тим, що нерегулярне харчування порушує рівень інсуліну, холестерину та тиску.
Коли шлунок залишається порожнім протягом тривалого часу, шлунковий сік все одно виділяється. Це може спричиняти дискомфорт, печію чи гастрит. Тому людям із проблемами травної системи особливо важливо не пропускати сніданок.