ua en ru

Що буде з тарифами на електроенергію для населення: прогноз експертів

Що буде з тарифами на електроенергію для населення: прогноз експертів Фото: експерти дали прогноз, що буде з тарифами на електроенергію для населення (GettyImages)

Тарифи на електроенергію для населення, які є зараз, діятимуть мінімум до кінця травня, але вже зараз в уряді обговорюється підвищення. Серед можливих варіантів - до 2,40 та 2,80 гривень за кВт/год, але питання щодо механізму підвищення, яке на думку експертів, необхідне для того, щоб збалансувати енергоринок, досі залишається відкритим.

За словами директора енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимира Омельченка, ніхто не знає чи буде підвищення цін для населення.

"Тому що питання тарифів у нас вирішується на найвищому політичному рівні, тому важко сказати, які будуть тарифи. Єдине, що можу зазначити - у разі збереження діючої моделі ринку та нинішніх цін для населення ситуація може вийти з-під контролю, перетворитися на справжній фінансовий торнадо на енергетичному ринку", - розповів він у коментарі РБК-Україна.

Але, на думку експерта, в будь-якому випадку ціни не будуть досягати ринкового рівня.

"Сьогодні складають десь третину від ринкового рівня, і в 3-4 рази їх ніхто підвищувати не буде. З усім тим, я вважаю, що поступовий рух цін в підвищення буде, можливо, протягом року чи півтора. Тому що іншого шляху збалансувати в фінансовому плані енергетичний ринок неможливо", - констатував він.

Своєю чергою директор спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев в коментарі РБК-Україна зазначив, що підвищення до 2,40 та 2,80 гривень за кВт/год - це лише один з проектів, і може бути ухвалено зовсім інше рішення.

"Але те, що тарифи треба піднімати - це однозначно. Чому? Тому що за нинішніх цін енергетичні компанії не мають взагалі коштів, ціни на передачу енергії в "Укренерго" на рівні або нижче рівня собівартості. Чесно кажучи, це рішення мало бути ухвалено раніше, бо всі необхідні розрахунки були зроблені взимку 2022 року. Скоріше за все в квітні минулого року планувалося підвищення, але війна завадила цьому", - пояснив він.

Нагадаємо, про плани підняти тарифи українська влада заявляла у листі про наміри керівництву Міжнародного валютного фонду (МВФ), щоправда, без конкретних термінів. Крім того, в інфляційному звіті за квітень Нацбанк прогнозує можливе підвищення ціни на е/е для побутових споживачів уже в 2023 році.