ua en ru

ХАМАС неочікувано атакував Ізраїль, Тель-Авів "готовий до війни": що відомо на цей час

ХАМАС неочікувано атакував Ізраїль, Тель-Авів "готовий до війни": що відомо на цей час Фото: Сектор Гази неочікувано атакував Ізраїль, Тель-Авів "готовий до війни" (flickr.com/idfonline)

Бойовики Сектору Гази ХАМАС неочікувано атакували Ізраїль з самого рання. Внаслідок масованих обстрілів ракетами в Тель-Авіві заявили про "готовність до війни".

РБК-Україна в матеріалі зібрало все, що відомо про ранкову атаку Сектору Гази на територію Ізраїля.

Під час підготовки матеріалу використовувалися джерела: The Times of Israel, Al Jazeera, CNN, The Jerusalem Post, пресслужба ЦАХАЛу, Bild.

Що відомом на цей час:

  • ХАМАС близько 06:30 завдав масованого ракетного удару по території Ізраїля. Як розповів речник Сил оборони Ізраїля Даніель Хагарі, було випущено більше 2 тисяч ракет. Після цього бойовики проникли на південь країни;
  • Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху провів зустріч з вищими посадовими особами служби безпеки;
  • Міністр оборони Ізраїля Йоав Галант заявив, що ХАМАС оголосив війну Ізраїлю, за що заплатить дуже високу ціну;
  • командир ХАМАСу закликав "ісламський опір в Лівані, Іраку, Сирії та Іраку об'єднати свій опір з опором палестинців сьогодні й почати марш до Палестини вже зараз". Також оголосив початок операції "Буря Аль-Акси";
  • Ізраїль, зі свого боку, заявив про початок контртерористичної операції "Залізні мечі";
  • Беньямін Нетаньяху, прем'єр-міністр Ізраїля, заявив про стан війни в Ізраїлі;
  • В Міністерстві закордонних справ України закликали дотримуватися інструкцій місцевої влади й надали номери посольства України в Ізраїлі, а також дипустанови в м. Рамалла на випадок надзвичайної ситуації;
  • Станом на близько 13:00, згідно з даними Міністерства охорони здоров'я Ізраїлю, відомо про щонайменше 545 постраждалих людей;
  • По усій території Ізраїля оголошено про надзвичайний стан;
  • Кількість жертв атаки на Ізраїль зросла до 100, щонайменше 900 поранено;
  • Завтра всі школи та дитсадки Ізраїлю не будуть працювати;
  • Авіакомпанії скасовують рейси в Ізраїль;
  • Станом на 19:30 ізраїльська армія зайшла у всі захоплені війська, йде зачистка бойовиків;
  • В Ізраїлі могла загинути громадянка України, інформацію перевірють.

Стислий опис усіх подій оновлюватиметься в режимі онлайн

...

Ранковий напад

Близько о 06:30 за київським часом Сектор Гази вдався до масованого ракетного обстрілу по території Ізраїлю. Сирени повітряної тривоги було чутно навіть у Тель-Авів.

Збройні сили Ізраїлю (ЦАГАЛ/ЦАХАЛ) наказали цивільним, які перебувають близько до кордону Сектора Гази, не покидати власних приміщень.

Після ударів стало відомо про постраждалих:

  • 70-річної жінки, яка отримала важкі поранення;
  • 20-річного хлопця, який отримав осколкові поранення.

Зокрема жителі Гази почали повідомляти про бойові зіткнення вздовж розмежувальної огорожі з Ізраїлем, поблизу міста Хан-Юніс. Також стверджували про значне переміщення озброєних палестинських бойовиків.

Також з'явилась інформація про проникнення бойовиків Гази до Сдероту - невеличкого міста в Південному окрузі Ізраїлю. Це також підтвердила армія Тель-Авіву.

Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху проведе зустріч з вищими посадовими особами служби безпеки в найближчі години.

Пряме влучання ракети в будівлю

Одна з ракет під час обстрілу влучила в будинок в Тель-Авіві. Інформація про постраждалих не надходила.

Висока ціна

Збройні сили Ізраїлю заявили про те, що ХАМАС - палестинський ісламський рух, "заплатить дуже високу ціну" за неочікуваний ранковий напад.

"ХАМАС провів комбіновану операцію, яка включала ракетні обстріли і проникнення терористів на територію Держави Ізраїль. ЦАХАЛ захистить жителів Держави Ізраїль, терористична організація ХАМАС заплатить дуже високу ціну", - заявляють в армії", - заявила армія Ізраїлю.

Більше 15 поранених, є загибла

Національна медична служба Ізраїлю Маген Давид Адом заявила про одного загиблого й ще 15 поранених внаслідок ракетного обстрілу південних і центральних районів країни.

Ізраїль "готовий до війни"

Армія оборони Ізраїлю оголосила стан "готовності до війни" на тлі масованого ракетного обстрілу й проникнення бойовиків ХАМАС.

Тим часом в Єрусалимі цивільні заявили про звуки вибухів. В місті лунає повітряна тривога.

Командир ХАМАСу закликає приєднатись до атаки

Командир ХАМАСу Мохаммед Дейф виступив із заявою в якій назвав ранкову атаку "днем великої революції".

"Сьогодні народ повертає революцію і відроджує Марш повернення", - заявив він та закликав "підпалити землю під ногами окупантів".

Зокрема він закликав "ісламський опір в Лівані, Іраку, Сирії та Іраку об'єднати свій опір з опором палестинців сьогодні й почати марш до Палестини вже зараз".

"Ворог осквернив Аль-Аксу і наважився атакувати Храм Пророка. Поселенці безчинствують і грабують, окупаційний режим порушив свободи і права ув'язнених. Ми оголошуємо про початок операції "Буря Аль-Акси", - заявив Дейф.

Ізраїль завдає удари у відповідь

Майже через дві години після нападу армія Ізраїлю почала завдавати ракетні удари по Сектору Гази у відповідь.

Мобілізація резервістів

Офіс міністра оборони Йоав Галант схвалив широкомасштабний призов резервістів внаслідок атаки Сектору Гази.

В радіусі 80 кілометрів від сектора Гази оголошено про надзвичайну ситуацію.

Безперебійний обстріл

Тим часом Ізраїль вже протягом двох годин перебуває під безперебійним обстрілом з боку Сектору Гази.

Сирени було чути в низці великих міст, включно з Єрусалимом, Тель-Авівом і Беер-Шевою.

Кабінет міністрів безпеки Ізраїлю планує провести засідання о 13:00 за київським часом. Перед цим Нетаньяху проведе нараду з керівниками служб безпеки.

Серйозна помилка з боку ХАМАСу

"Сьогодні вранці ХАМАС зробив серйозну помилку і почав війну проти Держави Ізраїль. Солдати ЦАХАЛу ведуть боротьбу з ворогом на всіх ділянках проникнення. Держава Ізраїль виграє цю війну", - заявив міністр оборони Ізраїля Йоав Галант.

"Залізні мечі" та атака винищувачів

Збройні сили Ізраїля оголосили про початок контртерористичної операції "Залізні мечі".

Тим часом як стверджує армія оборони Тель-Аві, десятки винищувачів завдають ударів по об'єктах, що належать бойовикам ХАМАС у секторі Газа.

Ізраїль перебуває у стані війни

"Ми перебуваємо в стані війни. Це не операція, не ескалація - це війна. І ми переможемо. ХАМАС заплатить за цю війну безпрецедентну ціну. Я розпорядився зачистити прикордонні населені пункти від терористів і провести мобілізацію резервістів", - заявив Беньямін Нетаньяху, прем'єр-міністр Ізраїля.

Як діяти українцям, які наразі перебувають в Ізраїлі?

В Міністерстві закордонних справ закликали дотримуватися інструкцій місцевої влади. У разі обстрілів може бути активована сирена. Важливо оперативно спуститися в укриття чи бомбосховище.

У разі потрапляння у надзвичайні ситуації зверніться до посольства України в Ізраїлі за номером + 972-546-676-782, або ж української дипустанови в м. Рамалла за телефоном: +972-59-823-93-99.

Більше 500 людей постраждали

За даними Міністерства охорони здоров'я країни, до лікарень Ізраїлю прибули 545 осіб.

Попереду "важкі години"

Речник Збройних сил Ізраїлю Даніель Хагарі заявив, що, ймовірно, війська ще не відновили контроль над усіма населеними пунктами, де відбулися напади ХАМАСу. Також він додав, що ЦАХАЛ посилює удари по Газі.

В Ізраїлі оголошено про надзвичайний стан

Міністр національної безпеки Ітамар Бен-Гвір оголосив про введення надзвичайного стану по всій території Ізраїля.

Кількість жертв зросла до 40

Ізраїльські ЗМІ повідомляють, що в результаті атаки терористів ХАМАС на Ізраїль загинули щонайменше 40 людей, ще мінімум 740 осіб отримали різні поранення.

Школи та дитсадки не працюватимуть

Міністерство освіти Ізраїля повідомило, що завтра всі школи та дитсадки країни не будуть працювати.

Авіакомпанії скасовують рейси в Ізраїль

Найбільший авіаперевізник Німеччини Lufthansa оголосив про скорочення програми польотів до/з Тель-Авіва цієї суботи. Заплановані на суботу рейси до Ізраїлю з Франкфурта-на-Майні та Мюнхена скасовано.

Швейцарська SWISS, дочірня компанія Lufthansa, також оголосила про припинення польотів до Ізраїлю з вечора суботи до подальшого повідомлення.

За даними FlightRadar, також скасовано рейси до Ізраїлю з Вільнюса, Варшави, Відня, Нью-Делі та інших міст. Літак авіакомпанії United Airlines із Сан-Франциско до Тель-Авіва розвернувся в небі над Гренландією і полетів назад до США.

Бої тривають в 14 населених пунктах

Станом на 15:00 у 14 ізраїльських населених пунктах, розташованих на відстані до 15 км від кордону Сектору Гази, тривають бої з терористами, які проникли на ізраїльську територію. Зокрема, триває бій у місті Офакім, де раніше одну з груп бойовиків було ліквідовано.

Також було зафіксовано пуск ракет із Гази по ізраїльському місту Аріель, розташованому приблизно за 90 км від кордону. Тривають обстріли і прикордонних населених пунктів.

ХАМАС неочікувано атакував Ізраїль, Тель-Авів "готовий до війни": що відомо на цей час

Ізраїль вирішив зміцнити свої кордони

Прем'єр-міністр Ізраїлю Нетаньяху заявив, що військові зміцнять кордони, аби не дати іншим країнам "здійснити помилку й вступити у війну".

ЦАХАЛ розраховує закінчити зачистку сьогодні

Речник Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) Річард Гехт заявив в коментарі телеканалу CNN, що завершити зачистку терористів ХАМАС, які проникли на ізраїльську територію, сподіваються сьогодні.

Президент Ізраїлю звинуватив Іран в причетності до нападу ХАМАС

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог вважає, що терористи ХАМАС, які атакували його країну, мають покровителів в Ірані. Він закликав міжнародне співтовариство висловити протест.

"За підтримки та керівництва своїх довірених командирів в Ірані вони здійснили неспровокований мерзотний напад на єврейську державу в єврейський святий день. Ізраїль вживе всіх необхідних заходів для усунення необхідних заходів для усунення цієї явної та безпосередньої небезпеки для наших громадян", - сказав Герцог.

Кількість жертв в Ізраїлі зросла до 100

В результаті атаки бойовиків ХАМАС в Ізраїлі загинули вже 100 людей. При цьому поранення отримали щонайменше 900 людей.

Серед них Офір Лібштейн, голова регіональної ради Шаар Ханегева, який загинув під час перестрілки з терористами.

Бразилія скликає Радбез ООН через ситуацію в Ізраїлі

Бразилія анонсувала термінове засідання Ради безпеки ООН, щоб обговорити напад бойовиків ХАМАС на територію Ізраїля. Наразі Бразилія головує в Радбезі.

ЦАХАЛ підтерджує потрапляння ізраїльських військових в полон

Бойовики ХАМАС захопили "заручників і військовополонених". Про це телеканалу CNN заявив речник Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) бригадний генерал Даніель Хагарі.

"Є заручники і військовополонені, яких захопив ХАМАС. Також є загиблі серед бійців ЦАХАЛу. Точної цифри поки що не маємо - у нас війна", - сказав він.

Напередодні бойовики ХАМАС стерджували, що захопили "велику кількість" ізраїльтян. Серед них, за словами бойовиків, "вищі офіцери".

Нетаньяху поговорив з Байденом

Президент США Джо Байден зателефонував ізраїльському прем'єру Біньяміну Нетаньяху і пообіцяв підтримку. Нетаньяху подякував Байдену і сказав йому, що "буде потрібна тривала і потужна кампанія, в якій Ізраїль переможе".

Миротворці ООН посилюють присутність у Лівані

Миротворчі сили ООН в Лівані, який межує з Ізраїлем, заявили сьогодні, що посилили свою присутність поблизу південного кордону з Ізраїлем, включаючи "операції з протидії ракетним обстрілам".

Ізраїльська армія зайшла у всі захоплені війська

Армія оборони Ізраїлю зайшла до всіх міст на кордоні із Сектором Газа, які сьогодні захоплювали бойовики ХАМАС. Станом на 19:30 продовжуються бойові дії в 22 осередках, у тому числі в Беєрі та Офакімі, звідки були повідомлення про заручників.

Ізраїль припинив постачати електроенергію в Сектор Газа

Міністр енергетики Ісраель Кац видав наказ про припинення подачі електроенергії до Сектору Газа. На Ізраїль припадає більше половини постачання.

"Я підписав наказ, який наказує електроенергетичній компанії припинити подачу електроенергії в сектор Газа. Того, що було, не буде", - зазначив він.

В Ізраїлі могла загинути українка

Президент України Володимир Зеленський заявив, що в результаті бойових дій в Ізраїлі могла загинути громадянка України. Наразі ця інформація перевіряється. Також в Ізраїлі розшукують двох українців.

Новина оновлюватиметься в режимі онлайн

...

Ізраїльсько-палестинський конфлікт

1967 року Ізраїль окупував Східний Єрусалим, Західний берег, більшу частину сирійських Голанських висот, Сектор Гази та єгипетський півострів Синай.

Ізраїль залишив територію Сектора Газа, утім, ООН все ще розглядає шматок землі як частину окупованої території. 15 серпня 2005 року в рамках плану одностороннього розмежування, Тель-Авів розпочав евакуацію єврейських поселенців і військ із району. Вже до 22 серпня Сектор Гази покинули всі єврейські поселенці, а 12 вересня - був виведений останній ізраїльський солдат.

Наразі напруженість між Ізраїлем і палестинцями, які проживають у Східному Єрусалимі, Газі та на Західному березі, залишається дуже високою.