ua en ru

Секретна інформація. У Раді пропонують посилити доступ до держтаємниці, стежитиме СБУ

Секретна інформація. У Раді пропонують посилити доступ до держтаємниці, стежитиме СБУ Фото: у Раді пропонують посилити доступ до держтаємниці, слідкуватиме СБУ (Віталій Носач, РБК-Україна)

В Україні планують реформувати законодавство щодо охорони державної таємниці. До Ради вже внесли відповідний законопроект.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пояснювальну записку до документа.

Як зазначають автори законопроекту, в Україні необхідно посилити доступ до держтаємниці за прикладом країн НАТО та Євросоюзу. Документом, зокрема, пропонується:

  • об'єднати держтаємницю та службову інформацію в єдину категорію інформації з обмеженим доступом - секретну інформацію, а також перейти на чотириступінчасту систему обмеження доступу до неї;
  • удосконалити процедури віднесення відомостей до секретної інформації, засекречування та розсекречування матеріальних носіїв секретної інформації;
  • збільшити строки перевірки осіб для допуску до держтаємниці та розширити перелік підстав, за яких допуск до держтаємниці не надається;
  • чітко визначити повноваження СБУ як Національного органу безпеки під час проведення заходів щодо нагляду та інспектування дотримання вимог законодавства про секретну безпеку інформації.

Цілями ухвалення законопроекту є імплементація нової моделі функціонування системи безпеки держтаємниці та службової інформації, а також гармонізація законодавства у цій сфері з урахуванням вимог стандартів безпеки НАТО та ЄС.