ua en ru

Росіяни зменшують обстріли з авіації та удари авіабомбами після збиття Су-34, - ISW

Росіяни зменшують обстріли з авіації та удари авіабомбами після збиття Су-34, - ISW Фото: американський ЗРК Patriot послабив агресивну поведінку загарбників (Getty Images)

Війська загарбників скорочують авіаційну активність і використання авіаційних бомб після того, як Сили оборони збили кілька російських винищувачів Су-34 на півдні України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Інститут посилається на заяву речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, який 24 грудня заявив, що російські війська зменшили використання планерних бомб й авіаударів на півдні країни. Український військовий оглядач Костянтин Машовець повідомив, що російські війська також обмежують використання пілотованої авіації біля тимчасово окупованого Криму, зокрема у північно-західному регіоні Чорного моря.

За попередньою оцінкою ISW, нещодавно російські війська інтенсифікували використання планерних бомб проти українських сил на західному (правому) березі Дніпра через придушення Силами оборони російської далекобійної артилерії в цьому районі.

У звіті зазначається, що подальше зменшення кількості ударів російських планерних бомб у Херсонській області може дозволити українським силам більш вільно діяти у ближніх тилових районах на західному березі Дніпра, а також зайняти безпечнішу позицію на лівому березі, з якої вони могли б здійснювати майбутні операції, якщо таке рішення буде ухвалене військовим командуванням.

"Російські війська застосовують удари планерними бомбами, щоб російські літаки могли залишатися на відстані 50-70 кілометрів за лінією бойових дій, а зменшення використання російських планерних бомб свідчить про те, що російські війська занепокоєні можливостями української протиповітряної оборони після нещодавніх втрат", - йдеться у звіті ISW.

Тим часом представник Сухопутних військ Збройних сил України, підполковник Володимир Фітьо заявив, що російські війська зменшили використання авіації та збільшили використання ударних безпілотників на Куп'янському і Бахмутському напрямках.

Збиття російських винищувачів Су-34

У п'ятницю, 22 грудня, українські військові збили три російські літаки Су-34 на південному напрямку. Таким чином захисники відповіли агресору на нічну атаку дронів напередодні.

В командуванні ЗСУ натякнули, що винищувачі могли уразити з американського зенітного ракетного комплексу Patriot.

У неділю, 24 грудня, українські сили протиповітряної оборони збили ще один російський бомбардувальник Су-34 на Маріупольському напрямку.

Юрій Ігнат зазначив, що Су-34 давно потрапляли у статистику втрат Росії. За його словами, це один із найновіших літаків на озброєнні російської армії, - його вартість сягає 50 млн доларів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.