ua en ru

Росіяни зосереджуються на Лиманському напрямку: карти ISW

Росіяни зосереджуються на Лиманському напрямку: карти ISW Фото: росіяни зосереджуються на Лиманському напрямку (Getty Images)

Російські війська продовжують зосереджуватись на наступальних діях на Лиманському напрямку. Позиційні пої точились на більшості напрямків.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Схід України. Операція №1 - Луганська область

Учора, 30 березня тривали позиційні бої на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна. Позиційні бої точилися на кількох напрямках:

  • на північний схід від Куп'янська біля Синьківки;
  • на захід від Кремінної біля Тернів;
  • за 12 кілометрів на південь від Кремінної біля Білогорівки.

Речник українського загону, що діє на Куп'янському напрямку, заявив, що російські війська продовжують зосереджуватись на наступальних діях на Лиманському напрямку, а останніми тижнями знизили темпи наступальних дій на Куп'янському напрямку.

Також він зазначив, що російські війська зараз проводять поповнення та ротацію підрозділів, які брали участь у наступальних операціях на Куп'янському напрямку перед президентськими виборами в Росії 17 березня. Речник додав, що російські війська хочуть вийти на адмінмежі Луганської області на Лиманському напрямку та східний берег річки Оскіл на Куп’янському напрямку.

Росіяни зосереджуються на Лиманському напрямку: карти ISW

Операція №2 - Донецька область

Міністерство оборони Росії продовжує стверджувати, що російське Південне угруповання військ захопило Іванівське (на захід від Бахмута), але ISW наразі не знайшло візуальних доказів, які б підтверджували ці заяви.

Позиційні бої тривали:

  • на північний захід від Бахмута в районі Богданівки;
  • на захід від Бахмута біля Часів Яру та в межах Іванівського;
  • на південний захід від Бахмута поблизу Кліщіївки, Андріївки та Нью-Йорка.

Командир української роти ударних безпілотників повідомив, що російські сили на Горлівському напрямку (на південний захід від Бахмута) розгорнули свої артилерійські системи на максимальній відстані від лінії фронту, щоб захистити ці системи від ударів українських безпілотників.

Командувач додав, що таке розгортання артилерійських систем ускладнює українським силам удари по них на більшій відстані, і що російські війська встановлюють приманки для українських ударних безпілотників, розміщуючи міни поверх фальшивих частин обладнання, які детонують, коли дрон наближається. ціль. Командувач також зазначив, що російські війська тримають оборону на горлівському напрямку. Повідомляється, що поблизу Іванівського діють підрозділи російського 58-го окремого гвардійського батальйону спецназу (1-й ОК "ДНР").

Росіяни зосереджуються на Лиманському напрямку: карти ISWПозиційні бої тривали:

  • на північний захід від Авдіївки в районі Бердичів і Семенівки;
  • на захід від Авдіївки — Уманське, Орлівка, Тоненьке, Нетайлове;
  • на південний захід від Авдіївки біля Первомайського та Невельського.

Підрозділи 114-ї ОМСБр та розвідувального батальйону "Спарта" (обидва у складі 1-го АК) діють поблизу Авдіївки, а підрозділи 9-ї ОМСБр (1-го АК) – поблизу Первомайського.

Росіяни зосереджуються на Лиманському напрямку: карти ISW

Також 30 березня позиційні бої тривали на захід і південний захід від міста Донецька, але не призвели до жодних підтверджених змін на лінії фронту.

Позиційні бої тривали:

  • на захід від Донецька в районі Красногорівки та Георгіївки;
  • на південний захід від Донецька в районі Побєди, Новомихайлівки та Водяного.

Російські джерела стверджували, що частини російської 238-ї артилерійської бригади завдали удару по залізничному мосту в Кураховому (на захід від Донецька). У "Народному ополченні ДНР" заявили, що російські війська завдали удару по невизначеному об’єкту інфраструктури біля Парасковіївки (на південний захід від Донецька), що призвело до затоплення ділянки дороги, що сполучає населений пункт з трасою 0532 (Костянтинівка-Мар’їнка).

Повідомляється, що під Новомихайлівкою продовжували діяти підрозділи 155-ї окремої морської піхотної бригади (ТОФ) РФ і добровольчого загону "Тигр".

Росіяни зосереджуються на Лиманському напрямку: карти ISWУ суботу, 30 березня в районі кордону Донецько-Запорізької області тривали позиційні бойові дії, жодна зі сторін не просунулась. Позиційні бої тривали:

  • біля Старомайорського (на південь від Великої Новосілки);
  • поблизу Приютного (на південний захід від Великої Новосілки).

Росіяни зосереджуються на Лиманському напрямку: карти ISW

"Південна вісь"

Також 30 березня тривали позиційні бойові дії на заході Запорізької області, однак підтверджених змін лінії фронту не було. Позиційні бої тривали:

  • поблизу Роботиного;
  • на північний захід від Вербового (на схід від Роботиного).

Південне оперативне командування ЗСУ повідомило, що на Оріхівському напрямку російські війська завдали шість авіаударів 15 плануючими бомбами. Повідомляється, що в Запорізькій області діють підрозділи чеченського батальйону "Юг-Ахмат", а в Пологівському напрямку (пн.-сх. з Роботайна).

Росіяни зосереджуються на Лиманському напрямку: карти ISW

Росіяни зосереджуються на Лиманському напрямку: карти ISW

Крім того, 30 березня український Генштаб повідомив, що російські війська здійснили декілька невдалих атак на українські позиції на східному (лівому) березі Херсонської області, імовірно поблизу Кринок.

Росіяни зосереджуються на Лиманському напрямку: карти ISW