ua en ru

Росіяни атакували ДніпроГЕС: які наслідки та що відомо про станцію

Росіяни атакували ДніпроГЕС: які наслідки та що відомо про станцію Фото: ДніпроГЕС обстріляли росіяни 22 березня (t.me/Denys_Smyhal)

ДніпроГЕС у Запоріжжі була атакована російськими окупантами в ніч на 22 березня. Це найбільша в Україні гідроелектростанція.

Що відомо про наслідки атаки та саму станцію - у матеріалі РБК-Україна нижче.

При підготовці матеріалу використовувалися джерела: сайт та Facebook-сторінка "Укргідроенерго", заяви голови "Укргідроенерго" Ігоря Сироти, дані Wikipedia, Telegram-канали радника мера Маріуполя Петра Андрющенка, Офісу генпрокурора.

Удар по ГЕС

Вночі 22 березня російські окупанти завдали ракетного удару по Дніпровській ГЕС. Відомо, що було два прямих влучання - в електростанцію ГЕС-1 і ГЕС-2.

У мережі повідомляли, що у момент атаки дамбою рухався транспорт. Було влучання у тролейбус, в якому були люди.

Через обстріли Запоріжжя рух автодорожнім переїздом греблі Дніпровської ГЕС повністю обмежено.

Наслідки атаки

Голова "Укргідроенерго" Ігор Сирота повідомив, що внаслідок обстрілу станція ГЕС-2 у критичному стані. Наразі невідомо, чи вдасться її відновити. За його словами, саме по ГЕС-2 прилетіло дві ракети, одна з них вдарила по підкранових балках і попала в опору.

"Тобто ГЕС-2 в критичному стані, ГЕС-1 теж зараз не працює. Тому ми робимо всі заходи, щоб, скажімо, піднімати затвори і спрацьовувати воду, тому, на жаль, через станцію ми не зможемо пропрацьовувати цю воду", - заявив Сирота.

Відомо, що внаслідок російського удару по ДніпроГЕС у Запоріжжі загинула одна людина.

У мережі публікували кадри масштабної пожежі на Дніпровській ГЕС після обстрілу.

Що відомо про ДніпроГЕС

Дніпровська ГЕС - це перша ГЕС, яка збудована на річці Дніпро. Вона є найбільшою гідроелектростанцією в Україні. Знаходиться у Дніпровському районі Запоріжжя.

Будівництво Дніпровської ГЕС розпочалось у березні 1927 році, а за п'ять років її вперше ввели в експлуатацію, до 1939 року вона досягла всієї потужності.

Росіяни атакували ДніпроГЕС: які наслідки та що відомо про станцію

wikipedia.org

Під час Другої світової війни у 1941 році ДніпроГЕС зупинили. НКВС СРСР підірвало дамбу ГЕС після отримання інформації про прорив німецьких військ. Після вибуху в греблі виникла пробоїна завдовжки 175,5 метрів та заввишки 21,2 м. Шестиметрова хвиля затопила прибережні території. Внаслідок підриву загинули тисячі людей, точну кількість жертв встановити не могли.

Росіяни атакували ДніпроГЕС: які наслідки та що відомо про станцію

wikipedia.org

Німецькі окупанти частково відновили ДніпроГЕс та запустили її в роботу. У 1943 році при відході німецькі війська зруйнували машинний зал, щитову стінку та греблю ГЕС. З 1944 року по 1950 рік тривала відбудова станції.

Другу станцію ГЕС-2 почали будувати у 1969 році. Запуск станції був поступовий, до 1980 року вдалося повністю запустити ГЕС-2.

Яка потужність ДніпроГЕС

Встановлена потужність станції на січень 2022 року складає 1578,6 МВт. На Дніпровській ГЕС-1 встановлені 10 гідроагрегатів, на ГЕС-2 - вісім гідроагрегатів

Варто зазначити, що 31 жовтня 2022 року російські війська під час масової атаки на енергетику України вдарили по ДніпроГЕС. Тоді ворожа ракета влучила в електричну підстанцію Дніпровської ГЕС.