ua en ru

"Блекаут" у Харкові, обстріл Запоріжжя та удари по інфраструктурі: наслідки атаки по Україні

"Блекаут" у Харкові, обстріл Запоріжжя та удари по інфраструктурі: наслідки атаки по Україні Фото: РФ влаштувала масований удар по Україні 22 березня (t.me/pgo_gov_ua)

Російські війська 22 березня влаштували масований комбінований удар по Україні. Ця атака стала одним із наймасштабніших обстрілів по енергетиці, кілька міст залишилися без світла, введені аварійні графіки, вже відомо про перших поранених.

Всі подробиці атаки РФ на українські міста - в матеріалі РБК-Україна нижче.

Під час підготовки матеріалу використовувалися джерела: Telegram голови Вінницької ОВА Сергія Борзова, Telegram голови Львівської ОВА Максима Козицького, Telegram міського голови Хмельницького Олександра Симчишина, Хмельницьку ОВА, Telegram голови Івано-Франківської ОВА Світлани Онищук, Енергоатом, Сумську ОВА, Telegram голови Запорізької ОВА Івана Федорова, Telegram глави Ради оборони Кривого Рогу Олександра Вілкула, Facebook мера Кам'янського Андрія Білоусова, suspilne.media, Telegram голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, Telegram мера Харкова Ігоря Терехова, Telegram голови Полтавської ОВА Філіпа Проніна, УЗ, Тернопільську ОВА, Telegram голови Одеської ОВА Олега Кіпера, Facebook міністра енергетики Германа Галущенка, Ладижинську міську територіальну громаду, Повітряні сили ЗСУ, Telegram голови МВС України Ігоря Клименка, Telegram радника мера Петра Андрющенка, ДСНС Запорізької області, Офіс генпрокурора, ДСНС України, Харківську ОВА, Telegram голови Кіровоградської ОВА Андрія Райковича, Укренерго, Міненерго, Telegram президента Володимира Зеленського, начальника Сумської МВА Олексія Дрозденка, Держекоінспекцію Південного округу, ДТЕК.

Наймасштабніша атака на енергетику України за останній час: графіки у 7 областях, допомога трьох країн

Як розповів міністр енергетики Герман Галущенко, ворог здійснив наймасштабнішу атаку на українську енергетику за останній час.

"Мета - не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни. На жаль, є влучання та пошкодження об’єктів генераціі, системи передачі та розподілу електроенергії в різних областях", - зазначив він.

Наразі, за його словами, у частині регіонів є перебої зі світлом.

"Енергетики вже працюють над відновленням електропостачання. Робимо усе можливе, аби якнайшвидше повернути людям світло", - констатував міністр.

Наразі, за даними на 11:00 аварійні віключення введені в семи областях. Наразі залучена допомога з трьох країн.

Зокрема, поживання електроенергії вимушено обмежено в таких областях:

  • Дніпропетровська;
  • Донецька;
  • Кіровоградська;
  • Одеська;
  • Полтавська;
  • Сумська;
  • Харківська.

Для підтримки безпечної роботи енергосистеми залучена аварійна допомога з енергосистем Румунії, Словаччини, Польщі.

"Аварійно-відновлювальні роботи триватимуть 24/7 до повного відновлення живлення споживачів", - зазначають в Укренерго.

Крім того, без світла низка шахт у Донецькій та Дніпропетровській областях.

"Під землею - понад 1000 людей, загрози їх життю немає", - розповіли в Міненерго.

За даними на 13:16, Укренерго дав команду включити побутових споживачів одразу чотирьох областей – Харківської, Одеської, Хмельницької та Дніпропетровської.

Харків: 15 ударів та енергетичний колапс

Окупанти здійснили більше 15 ударів по обʼєктах енергетики Харкова. Місто фактично повністю без світла.

"Всі екстрені служби вже працюють", - констатував голова ОВА Олег Синєгубов.

Мер Харкова Ігор Терехов зазначив, що через знеструмлення насосних підстанцій, у місті вже спостерігаються проблеми з водопостачанням.

"Також вранці на маршрути не вийде електротранспорт - перевезення здійснюватимуть автобуси за схемою блекауту", - зазначив він.

Крім того, наразі в місті не працюють лінії ДСНС - 101 та 112.

"У звʼязку з чим прошу всіх звертатися за номерами 1562", - додав Терехов.

За даними на 10:21, як повідомили у МВС, лінія 101 у Харкові знову працює. За даними на 11:45 відновлено всі екстрені лінії - 101, 103, 112.

До того ж, через масовану ракетну атаку по місту метрополітен наразі працює виключно у якості укриття.

У 8:39 голова ОВА конкретизував, що протягом 4:52 - 5:30 у Харківській області було здійснено масований ракетний обстріл об'єктів енергетичної інфраструктури.

"Понад 15 ракет С-300/Х-22. Харків тимчасово без світла. Усі профільні служби працюють, проводиться ремонт, ситуація під контролем. Відкриті усі пункти Незламності, за потреби можна звертатися до них", - зазначив він.

Через перебої з електропостачанням, сповіщення про повітряні тривоги в Харкові будуть здійснюватися через звукове повідомлення на мобільні телефони.

"Крім того, додатково співробітники ДСНС та Нацполіції будуть сповіщати громадян через гучномовці та рації, об’їжджаючи місто", - попередив голова Харківської ОВА.

Об 11:30 Міненерго повідомило про одного пораненого у Харкові.

"Під час атаки на один з об’єктів у Харкові було поранено працівника енергооб’єкта - начальника зміни", - йдеться у Facebook Міненерго.

У Міненерго станом на 16:00 повідомили, що найскладніша ситуація - у Харкові. Через значні пошкодження залишаються знеструмленими близько 600 тисяч споживачів.

Синєгубов о 16:30 повідомив, що по Харківській області влучила 21 ракета.

"Це були об'єкти енергетичної інфраструктури. Ми зараз працюємо над усуненням наслідків влучень і потроху намагаємося відновлювати електропостачання. Наразі відновили роботу телефонних номерів екстрених служб, утримали критичну інфраструктуру міста та області, також будемо потроху підключати споживачів", - сказав він.

Очільник області додав, що ситуація там складна, енергетики, ДСНС, усі служби працюватимуть цілодобово. Він не захотів називати конкретні дати чи години, щоб не інформувати ворога.

Дніпро: немає світла у деяких районах, просять зробити запаси води

В Дніпрі через прильоти в деяких районах зникло світло.

"В деяких районах Дніпра відсутнє світло", - пише suspilne.media.

За даними на 10.15 у Дніпрі спостерігається і проблеми з водопостачанням. Містян просять зробити запаси води.

"У зв'язку з недостатністю енергопостачання можуть бути проблеми з водопостачанням у гірській частині міста (умовно Робоча, Фабра тощо).

До 21:00 міськводоканал впорається. Будь ласка, наберіть трохи запасів води, але не потрібно це робити цілими ваннами", - наголосив мер міста Борис Філатов.

Кривий Ріг: аварійні графіки світла, але без постраждалих

Окрім того, окупанти здійснили комбінований удар ракетами та "шахедами" також по Кривому Рогу Дніпропетровської області.

"Є влучання в об'єкти критичної інфраструктури. У місті запроваджено графіки аварійних відключень. Лікарні та інші об'єкти інфраструктури, де це можливо, переведені на генератори. Найголовніше - без втрат та постраждалих", - констатував глава Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул.

За даними на 13:00 водопостачання у Кривому Розі відновлено, хоча найближчими днями можливі пориви у системі водопостачання.

"Водопостачання повністю відновлено. Усі котельні у роботі. Енергопостачання відновлено на 99%, енергетики точково проводять допідключення, здебільшого у Тернівському районі.Електротранспорт працює повністю, окрім нитки наземного трамваю на Цемзавод", - розповів Вілкул.

Водночас він зазначив, що при ураженні об'єктів енергетичної інфраструктури відбулися потужні гідроудари.

"З досвіду, у найближчі 2-3 дні вилізуть пориви. Хоча бригад і не вистачає - комунальники готуються", - констатував голова Ради оборони Кривого Рогу.

Кам'янське: знеструмлена більша частина міста, школи перевели онлайн

Подібна ситуація і у Кам'янському Днепропетровської області. Через ворожу атаку більша частина міста знеструмлена.

"Наразі відключені обʼєкти водо- та теплопостачання.Зупинено рух трамваїв, тож прошу керівників підприємств з розумінням поставитися до можливих запізнень працівників", - розповів міський голова Кам'янського Андрій Білоусов.

У зв‘язку із ситуацією, як додав він, сьогодні, 22 березня, заклади загальної середньої освіти міста працюють в дистанційному режимі.

"Заклади дошкільної освіти працюють до 12:00 години", - додав очільник міста.

Запоріжжя та область: 20 ударів, жертва та поранені

Під масовану атаку росіян потрапило і Запоріжжя. Ворог наніс по місту 12 ракетних ударів.

"Масована ракетна атака по Запоріжжю. Росіяни нанесли 12 ракетних ударів. Попередньо 7 будинків зруйновано, 35 - пошкоджено. Є поранені, кількість постраждалих уточнюємо", - розповів голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

У 9:16 Федоров розповів, що наразі після обстрілу Запоріжжя, під час якого місто зазнало загалом 20 ударів ракет, вже відомо про загиблого та 8 поранених.

"За кілька годин ворог випустив по Запоріжжю майже 20 ракет. Цілив по критичній інфраструктурі. Потрапив виключно в цивільні об’єкти. Вже відомо про одного загиблого та вісьмох поранених", - зазначив голова Запорізької ОВА, додавши, що понівечено десять приватних будинків та понад 35 багатоповерхівок.

Наслідки обстрілу Запоріжжя 22 березня (t.me/ivan_fedorov_zp)

За даними на 9:25 у Запоріжжі щонайменше три людини вважаються зниклими безвісти.

"6 травмованих у Запоріжжі, 3 особи там вважаються безвісти зниклими на місцях ударів. Інформація щодо постраждалих буде оперативно уточнюватися", - констатував голова МВС Ігор Клименко.

Станом на 10:00 внаслідок удару по Запоріжжю поранено 10 людей, ще 3 вважаються безвісти зниклими.

"На одному із місць влучання у приватному секторі обласного центру надзвичайники проводять пошуково-рятувальні роботи", - розповіли у ДСНС Запорізької області.

За інформацією на 11:10 кількість поранених у Запоріжжі зросла до 14 мешканців.

"Зараз відомо про одного загиблого від ворожого обстрілу Запоріжжя (під час атаки РФ по ДніпроГЕСу, читайте нижче, - ред). Ще 2 людини вважаються зниклими безвісти", - уточнив Федоров.

За даними на 12:36 кількість загиблих у Запоріжжі збільшилася до трьох людей.

"Кількість загиблих від ворожого ракетного обстрілу Запоріжжя збільшилася до трьох осіб", - повідомив голова Запорізької ОВА.

За даними на 13:49 вже відомо про 15 постраждалих та трьох загиблих у Запоріжжі.

"Поки що відомо про трьох загиблих та 15 постраждалих жителів", - уточнив Федоров, показавши кадри наслідків обстрілу Запоріжжя.

За інформацією на 15:16, у Запоріжжі вже 20 людей отримали поранення, троє загинули, у тому числі 8-річна дитина.

"8-річна дівчинка і 35-річний чоловік - донька і батько. Загинули від удару російської ракети по приватному сектору Запоріжжя. Обірвала ранкова ворожа атака і життя 62-річного чоловіка - водія тролейбуса, який рухався греблею ГЕС. Пасажирів у транспорті не було", - розповів Федоров.

За оновленою інформацією, як зазначив він, поранено 20 людей.

ДСНС о 17:06 повідомила, що в Запоріжжі вже відомо про 25 постраждалих і 3 загиблих людей. Уже о 19:18 стало відомо, що пошуково-рятувальну операцію завершено.

Потрапляння по ДніпроГЕСу, розпочалася пожежа

В Укргідроенерго констатували, що окупанти потрапили по ДніпроГЕСу.

"На жаль, влучання є і по найбільшій ГЕС України - ДніпроГЕС у Запоріжжі. Нелюди не заспокоїлись, зруйнувавши Каховську ГЕС, і тепер намагаються створити нову екологічну катастрофу, цинічно вдаривши по гідроспорудах ДніпроГЕС та плотині. Наразі триває пожежа на станції", - йдеться у повідомленні за даними на 8:00.

На місці працюють надзвичайні служби та енергетики.

"Загрози прориву немає. Ситуація на плотині станції контрольована", - зазначили у компанії.

Зараз рух автодорожнім переїздом греблі Дніпровської ГЕС повністю обмежено.

"Рух здійснюється через Арковий міст о. Хортиця (вул. Сергія Тюленіна - вул. Січі - вул. Таганська). А також, через Нові мости та Хортицький район. Враховуйте цю інформацію під час планування свого маршруту", - додав Федоров.

Також представник Офісу генпрокурора повідомив, що в Дніпровську ГЕС під час атаки влучили вісім російських ракет.

Держекоінспекція Південного округу повідомила, що інспекторами відібрано проби ґрунту для проведення лабораторних досліджень та відповідних розрахунків.

Внаслідок потрапляння до Дніпровської ГЕС зафіксовано засмічення ґрунтів, витік нафтопродуктів у Дніпро. Усі отримані матеріали будуть передані до Оперативного штабу при ДЕІ України та правоохоронцям.

Влучання ракети в тролейбус на греблі ДніпроГЕС

Російська ракета потрапила в тролейбус, що рухався через дамбу.

"У тролейбусі перебували люди. Звичайні громадянські люди, які їхали на роботу", - розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"Блекаут" у Харкові, обстріл Запоріжжя та удари по інфраструктурі: наслідки атаки по Україні

Потрапляння ракети у тролейбус на дамбі ДніпроГЕСу (t.me/andriyshTime)

За даними на 10:15 на ДніпроГЕСі є пошкодження обох станцій та греблі.

"У Дніпровську ГЕС-2 є пряме влучання двох ракет. Попадання в опору. Розбиті підкранові балки. Обидві станції наразі не працюють. Жертв серед співробітників ДніпроГЕС немає", - зазначили в Укргідроенерго.

Наразі станція здійснює усі заходи, аби підняти затвори і здійснити пропуск води нижче по течії Дніпра.

За даними на 10:42 стало відомо про одного загиблого внаслідок атаки на ДніпроГЕС у Запоріжжі.

"Наразі відомо про одного загиблого внаслідок обстрілу Дніпровської ГЕС", - пише Офіс генпрокурора.

Наслідки ударів по Запоріжжю та ДніпроГЕС 22 березня (t.me/pgo_gov_ua)

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочато розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

ЗАЕС на межі блекауту

Крім того, наразі Запорізька АЕС перебуває на межі блекауту.

"Сьогодні, 22 березня 2024 року, під час масштабної ракетної атаки на Україну о 5:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ "Дніпровська", що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України", - повідомили у "Енергоатомі".

О 11:45 у "Енергоатомі" повідомили про відновлення живлення ЗАЕС через ПЛ-750кВ "Дніпровська".

"22 березня силами українських енергетиків відновлено роботу зовнішньої повітряної лінії ПЛ-750кВ "Дніпровська", яка була пошкоджена сьогодні вранці під час масованого ракетного обстрілу РФ", - зазначили у компанії.

Наразі тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України знову зʼєднують дві лінії електропередачі: "Запорізька ТЕС - Феросплавна" напругою 330 кВ та "Дніпровська", завдяки яким забезпечується живлення власних потреб станції.

Сумська область: графіки відключень введені в трьох районах

У Сумській області внаслідок ракетних ударів по об'єктам енергосистеми України тимчасово введені графіки аварійних відключень.

Як зазначають у Сумській ОВА мова йде про три райони регіону - населені пункти Сумського, Конотопського та Шосткинського районів.

"Працюють пункти незламності, де можна зарядити телефон, інші гаджети, скористатись інтернетом. Енергетики працюють над відновленням електропостачання", - додають в адміністрації.

Начальник Сумської МВА Олексій Дрозденко о 13:18 повідомив, що в Сумах відновлено електропостачання.

Хмельницький та область: жертви, поранені та пошкодження обʼєктів інфраструктури

Ворог вчергове завдав удару і по Хмельницькій області. В самому Хмельницькому є пошкодження обʼєктів інфраструктури, вже відомо про жертв та постраждалих.

"07:00. Відбій повітряної тривоги. Жахливий ранок. Маємо пошкодження обʼєктів інфраструктури. Пошкодження житлових будинків. Є загиблі і постраждалі серед цивільних", - розповів міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

Вже о 8:30 в Хмельницькій ОВА зазначили, що через обстріл одна людина загинула, є поранені. Також йде пошукова операція.

"На жаль, маємо поранених та 1 загиблу. Під завалами шукаємо людей", - зазначили у повідомленні.

За даними на 9:25 відомо про 2 загиблих людей та щонайменше 8 поранених у Хмельницькому.

"На відео - момент порятунку 21-річної дівчини з-під завалів приватного будинку", - зазначив голова МВС України Ігор Клименко.

В ДСНС України показали фото (12:32) з місця рятувальної операції після удару у Хмельницькому. Наразі через атаку тут загинули двоє людей, 8 постраждали, одну дівчину вдалось врятувати.

Наслідки обстрілу Хмельницького (t.me/dsns_telegram)

Одеська область: удари про енергетиці, стабілізаційні відключення

Під час атаки РФ пошкоджень зазнали і енергооб'єкти Одеської області. Через це, за розпорядженням НЕК "Укренерго", в Одесі частково відбуваються стабілізаційні відключення.

"Наразі знеструмлено 53 тисячі абонентів електропостачання. Зберігаємо спокій. Фахівці проводять відновлювальні роботи", - розповів голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Рятувальники гасити пожежу на місці ворожого удару в Одеській області за допомогою робота.

"Рятувальники ліквідували наслідки російської атаки по області. На одному з обʼєктів застосовувався тактичний робот Magurus Wolf R1 для дистанційного гасіння пожеж", - розповіли у ДСНС України.

Рятувальники гасити пожежу в Одеській області після удару за допомогою робота (t.me/dsns_telegram)

ДТЕК о 17:57 повідомив, що Одеса та Одеський район: змушені переходити на екстрені відключення світла.

За заявою компанії, графіки відключень поки застосовувати неможливо. Причиною цього стали значні масштаби пошкоджень після ранкового обстрілу.

Вінницька область: гібридна тактика та Ладижин без світла

На Вінниччині російські окупанти використовували гібридну тактику БПЛА та крилатих ракет.

"Є влучення до об'єкту критичної інфраструктури", - розповів голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

За даними на 8:33 у Вінницькій області повністю залишилось без світла місто Ладижин.

"Наразі на певний час відключена електроенергія, тепло - та водопостачання. Задіяні всі служби, аби якомога скоріше все відновити", - повідомляє Ладижинська міська територіальна громада.

У громаді цілодобово працюватимуть пункти незламності, де можна зарядити мобільні пристрої, скористатися інтернетом та зігрітися. В пунктах незламності є питна вода та гарячий чай.

Львівська область: пожежа та влучання в об'єкт енергетики

Під час атаки РФ у Львівській області ворожий безпілотник влучив в енергетичну інфраструктуру.

"Під час повітряної тривоги безпілотник окупантів влучив в обʼєкт енергетичної інфраструктури на Стрийщині. Почалася пожежа. Зараз її гасять вогнеборці. Станом на цю годину (7:09) інформації про постраждалих не надходило", - розповів голова ОВА Максим Козицький.

Крім того, за його словами, у Золочівському районі почалася пожежа у лісовому масиві.

"Попередньо від падіння уламків "шахеда", який збили наші Сили ППО", - зазначив голова ОВА.

Івано-Франківська область: постраждалі та пожежа на об’єкті критичної інфраструктури

Під час повітряної тривоги пролунали вибухи на Прикарпатті. Регіон окупанти атакували як дронами, так і ракетами, без влучань та постраждалих не обійшлося.

"Є влучання по об’єкту критичної інфраструктури", - розповіла голова ОВА Світлана Онищук.

За попередньою інформацією, постраждала одна людина.

"Є пошкодження. Наразі перебоїв з електропостачанням в області не зафіксовано", - додала вона.

За даними на 11:10, рятувальники ліквідували пожежу на об’єкті критичної інфраструктури на Прикарпатті, спричинену російським обстрілом.

"Повідомлення про займання надійшло до Служби порятунку о 03:40. Загальна площа пожежі склала близько 900 кв.м. О 08:48 пожежу було локалізовано, а о 10:06 - ліквідовано. За попередньою інформацією, на місці події травмовано 2 особи", - розповіли у ДСНС України.

Рятувальники ліквідували пожежу на об'єкті критичної інфраструктури на Прикарпатті (t.me/dsns_telegram)

Як зазначила голова ОВА Світлана Онищук, один із постраждалих госпіталізований. Іншому було надано медичну допомогу на місці.

Полтавська область: знеструмлення та робота ППО

Під удар потрапила і Полтавська область. На щастя, обійшося без жертв та постраждалих.

"Уламками пошкоджено покрівлі трьох приватних будинків у Миргородському районі. Мобільні вогневі групи відпрацювали по повітряним цілям у Кременчуцькому районі", - розповів голова Полтавської ОВА Філіп Пронін.

Він зазначив, що наразі в області знеструмлено понад 104 тисячі побутових споживачів та 6700 юридичних.

"Фактично це превентивні відключення для збалансування роботи енергосистеми. Зберігаємо спокій. Фахівці проводять відновлювальні роботи", - додав голова ОВА.

Тернопільська область: падіння уламків та пошкодження домівок

Атака РФ 22 березня дісталася і Тернопільської області.

Під час повітряної тривоги в одному з населених пунктів Тернопільщини зафіксували падіння уламків ворожих обʼєктів на територію приватного домогосподарства.

"Ніхто не постраждав. За попередньою інформацією, майно - не ушкоджене. На місці події працюють вибухотехніки та правоохоронці, відбувається аналіз речових доказів ворожих злочинів", - зазначили в ОВА.

Крім того, в іншому домогосподарстві цієї ночі, через вибухову хвилю пошкоджено вікна та двері приватного житлового будинку. Постраждалих немає. Відповідні служби працюють на місцях.

Кіровоградська область: пошкодження та світло за графіком

Наслідки масованого обстрілу РФ фіксують і у Кіровоградській області. В цьому регіоні внаслідок ворожої атаки є пошкодження господарчої будівлі.

"Іформація про постраждалих наразі відсутня", - розповів голова ОВА Андрій Райкович.

За його словами, енергетики вимушені ввести графік аварійних відключень світла, щоб підтримати баланс в енергосистемі України.

"Кожні 2 години відключатимуть половину абонентів виключно житлового сектора у визначених територіальних громадах області. В обласному центрі під відключення потрапляють околиці міста. Відключати об’єкти критичної інфраструктури наразі не планується", - додав очільник адміністрації.

Крім того, 17 шкіл Кіровоградської області перейшли на дистанційне навчання через масований обстріл.

"Три школи пішли на одноденні канікули, решта 414 навчаються у звичному режимі - сказав suspilne.media заступник директора обласного департаменту освіти Володимир Таборанський.

Робота УЗ: знеструмлення та резервні лінії

В результаті нічних обстрілів в УЗ повідомили про декілька знеструмлених ділянок, задіяли резервні схеми живлення та тепловози, всі поїзди продовжують рух.

"Зокрема у Харківському вузлі рух усіх поїздів, включно з швидкісними електропоїздами Hyundai Rotem, здійснюватиметься тепловозною тягою", - розповіли у компанії.

Харківський вокзал переведено на резервне живлення, всі системи працюють.

Реакція Зеленського

На масований удар Росії по Україні 22 березня вже відреагував президент України Володимир Зеленський. За його словами, за цю ніч було понад 60 "шахедів" і майже 90 ракет різних типів.

"Цілі російських терористів світ бачить максимально чітко: електростанції та лінії постачання енергії, гребля ГЕС, звичайні житлові будинки, навіть тролейбус. Росія воює проти звичайного життя людей. Мої співчуття родинам та близьким загиблих від цього терору", - написав президент у своєму Telegram-каналі.

Він додав, що у всіх містах, які постраждали від атаки, вже працюють необхідні служби - рятувальники, енергетики, обласна та місцева влада, поліцейські, комунальні підприємства допомагають людям і ніхто не залишиться без допомоги.

"Триває відновлення постачання електрики. Харків та область, Запоріжжя, Сумщина, Полтавщина, Дніпропетровщина, Одещина, Хмельницький та область, Вінничина, Франківщина - всюди, де це потрібно, від ночі тривають відновлювальні роботи", - додав Зеленський.

Голова держави наголосив, що у російських ракет немає затримок, як у пакетів допомоги нашій державі.

"У "шахедів" немає нерішучості, як у деяких політиків. Важливо розуміти ціну затримок і відкладених рішень. Системи Patriot повинні захищати Харків і Запоріжжя, потрібна ППО, щоб захистити людей, інфраструктуру, будинки та греблі. Партнери точно знають, що необхідно. Точно можуть підтримати. Потрібні ці рішення. Життя має бути захищене від цих нелюдей з Москви", - констатував він.

Що відомо про удар РФ

У ніч на 22 березня окупанти завдали комбінованого ракетного-авіаційного удару по об’єктах критичної інфраструктури України. Зокрема, ворог використав застосував 151 ракет та дронів. Загарбники атакували з кількох напрямків - декількох областей Росії, тимчасово окупованих Криму та Запорізької області. Зокрема:

  • 63 ударні БпЛА типу Shahed-136/131 - район пусків Приморсько-Ахтарськ РФ;
  • 12 балістичних ракет "Іскандер-М" - Бєлгородська область РФ, ТОТ Крим;
  • 40 крилатих ракет Х-101/Х-555, які були випущені із 13 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з акваторії Каспійського моря;
  • 5 крилатих ракет Х-22, які були випущені із 5 бомбардувальників Ту-22М3 Ростовська область РФ;
  • 7 аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал", випущені із 10 МіГ-31К Тамбовська область РФ;
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59 із двох Су-30 (Су-34) –з ТОТ Запорізької області;
  • 22 зенітні керовані ракети С-300/С-400 з Бєлгородської, Курської області РФ.

Як зазначили у Повітряних силах ЗСУ, до відбиття ракетно-авіаційного удару залучено зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил та Сухопутних військ, мобільні вогневі групи, засоби радіоелектронної боротьби Сил оборони України.

В результаті протиповітряного бою знищено 92 повітряні цілі:

  • 55 ударних БпЛА типу Shahed-136/131;
  • 35 крилатих ракет Х-101/Х-555;
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59.