ua en ru

Робота важливіша за курси. Які зміни для українців готують у Німеччині

Робота важливіша за курси. Які зміни для українців готують у Німеччині Фото: Пошук роботи у Німеччині (gettyimages.com)

У Німеччині змінили підхід до інтеграції біженців із України. Відтепер працевлаштування має відбуватися прискорено, а навчання відходить на другий план.

Єдиним критерієм стає посильна робота, повідомляє РБК-Україна з посиланням на німецько-українську асоціацію Ukrainian Future.

Під кінець року центри зайнятості Німеччини разом із федеральним міністерством праці та соціальних питань планують швидку інтеграцію українців на ринок праці.

Попри те, що у країні бракує кваліфікованих фахівців із знаннями німецької мови, мовний бар'єр більше не буде на заваді залученню українських біженців до роботи.

Для цього запускається ініціатива JobTurbo з основними принципами:

  • Мову вивчають у робочому середовищі. Раніше центри зайнятості спрямовували українців на мовні курси та фінансували навчання на рівні B2 і вище. Відтепер пріоритет на вивчення мови знижений і це завдання перекладається на роботодавців.
  • Робота важливіша за курси. Ще на початку року джобцентри були зацікавлені в кваліфікації українських біженців для підвищення їхніх шансів на ринку праці, а також стабілізації із працевлаштуванням. Тепер пріоритет надається виходу на роботу якнайшвидше. Тому пошук вакансій триватиме і під час проходження курсів. У випадку, якщо місце роботи буде запропоноване – курс відходить на другий план, переноситься на вільний час або завершується.
  • Посильна робота – єдина вимога. Робота має бути Zumutbar ("розумною"). Це означає, що лише питання здоров’я можуть стати вагомими для відмови від робочого місця. Кваліфікація, побажання щодо роботи стають другорядними питаннями.
  • Частіші зустрічі із центром зайнятості. Раніше візити для консультацій могли відбуватися раз на кілька місяців. За новою програмою зустрічі передбачені кожні 6 тижнів.

Для всіх, хто пройшов первинну інтеграцію, будуть вироблені нові плани співпраці із центром зайнятості. В залежності від кваліфікації та особистого потенціалу шукача роботи у план співпраці можуть вноситись зміни.