ua en ru

У РФ змінюють політику щодо висвітлення контрнаступу ЗСУ, - ISW

У РФ змінюють політику щодо висвітлення контрнаступу ЗСУ, - ISW Фото: українські військові (Getty Images)

У Росії сегменти провоєнного ультранаціоналістичного інформпростору приєдналися до спроб Кремля зобразити український контрнаступ як нібито неуспішний.

Таких висновків дійшли аналітики Інституту вивчення війни, передає РБК-Україна з посиланням на звіт ISW.

Так, у РФ "воєнкори" та різні "Z-патріоти" стали все частіше і значніше перебільшувати втрати, які нібито зазнають ЗСУ, і все менше розповідаючи про втрати та проблеми Росармії.

Відомі російські блогери все частіше невірно представляють українські контрнаступальні операції як начебто серію невдалих атак по всій лінії зіткнення.

Експерти звертають увагу, що російські блогери широко розповсюдили кадри від 29 липня, стверджуючи, що на них видно, як один російський танк нібито розгромив цілу українську роту з бронетехнікою нещодавно, але насправді кадри знято 7 червня, і показують вони, як артилерійські підрозділи військ РФ завдають ударів по колоні ЗСУ.

Російські джерела раніше ретранслювали старі кадри на підтримку заяв про те, що ЗСУ нібито зазнають значних втрат у бронетехніці, а збільшення відеоматеріалів 29 липня вказує на те, що в РФ джерела навмисно посилюють старі кадри, щоб підтримати версію Кремля.

У звіті йдеться про те, що російський диктатор Володимир Путін у подібній спробі перебільшення нещодавно заявив, нібито ЗСУ втратили 39 одиниць бронетехніки за кілька днів боїв у західній частині Запорізької області.

Фахівці ISW вважають, що Кремль, ймовірно, змінює свою політику щодо висвітлення війни, щоб применшити можливості успішного контрнаступу ЗСУ та позиціонувати себе як ефективного керівника військових дій.

Російські "воєнкори" продовжують повідомляти про локальні просування ЗСУ, і деякі проблеми з російськими оборонними операціями, але ширше оперативне подання українського контрнаступу у провоєнному інформаційному просторі РФ узгоджується з ймовірною зміною зображення контрнаступу Кремлем, зазначають аналітики.

Ключові висновки:

  • Деякі російські блогери, можливо, формують своє зображення ширшого українського контрнаступу, побоюючись покарання Кремля після арешту воєнного злочинця і блогера Ігоря Гіркіна.
  • Здатність Кремля створити цілісніший наратив про війну в російському інформаційному просторі залишається невизначеною, і подальші невдачі Росії чи значні успіхи України можуть підірвати прогрес Кремля у цих зусиллях.
  • 29 липня ЗСУ вели контрнаступальні операції як мінімум на трьох ділянках фронту, та на окремих ділянках просунулися вперед.
  • Українські сили, ймовірно, атакували російські військові та тилові об'єкти в окупованому Криму 28 та 29 липня.
  • Увечері 28 липня російські війська завдали ракетного удару по місту Дніпро.
  • Російські війська вели наступальні дії на рубежі Сватове - Кремінна та Авдіївка - Донецьк, заявляли про наступ на рубежі Сватове - Кремінна
  • Українські війська вели наступальні дії на лінії Сватове - Кремінна, в районі Бахмута, на лінії Авдіївка - Донецьк, та просувалися в обхід Бахмута.
  • Українські сили вели наступальні операції вздовж західного прикордоння Донецької області та сходу Запорізької області та на південь від Оріхова, а також просувалися вздовж західного прикордоння Донецької області та сходу Запорізької області.
  • Російські сили вели наступальні операції вздовж західного кордону Донецької обласьі та східної частини Запорізької області та на південь від Оріхова, але не робили ані підтверджених, ані заявлених наступів.
  • В українському звіті зазначається, що російська окупаційна "влада" продовжує зусилля щодо мобілізації на захоплених територіях України для поповнення власних втрат від боїв.
  • Російська влада продовжує примусово депортувати українських дітей з окупованої частини України до РФ під виглядом "програм відпочинку та реабілітації".

Контрнаступ ЗСУ

Російські окупанти нещодавно заявили, що їхні війська нібито змусили ЗСУ відступити на кілька кілометрів, покинувши при цьому три невеликі населені пункти. При цьому у Силах оборони України таку інформацію спростували.

Тим часом The New York Times повідомляє, що наступ ЗСУ під Кремінною Луганської області дозволить розірвати логістику росіян. Після цього буде можливість зайти у тил Бахмута.