ua en ru

Пресконференція Зеленського на рік війни: головні заяви

Пресконференція Зеленського на рік війни: головні заяви Фото: пресконференція Володимира Зеленського (Віталій Носач, РБК-Україна)

Сьогодні, 24 лютого Володимир Зеленський дає пресконференцію. Зустріч президента України з журналістами присвячена річниці повномасштабного вторгнення РФ на територію нашої країни.

РБК-Україна наводить ключові заяви президента.

Зеленський закликав біженців повернутися до України після перемоги

"Пам'ятайте, що ви українці. Ви не румуни, не поляки, не німці, при всій любові до цих країн... Хочу, щоб ви знали. Коли зможете, я хотів би, щоб ви повернулися. Я зараз не кличу вас, думайте про безпеку, це ваш особистий вибір. Але головне, щоб ви знали, що ми чекаємо на повернення до нормального життя, повертайтеся після перемоги, тому що потрібно відновлювати нашу прекрасну країну", - зазначив він.

Що треба зробити до переговорів з РФ?

"Ми повинні бути сильними, щоб бути сильними в переговорах, Україна має бути сильною на полі бою. Тоді ми зможемо дійти до справедливого миру. Це найголовніше... Давайте дійдемо до цього, давайте деокупуємо по максимуму, що ми можемо. Це для нас важливо, ми будемо більш сильними", - відзначив президент.

Україна переможе з тим президентом, якого має зараз

Репортерка "5 каналу" запитала, чи не шкодує він про те, що запевняв українців у відсутності загрози нападу Росії, чи бачить він проблеми у своєму оточенні і яке покарання має понести колишній голова СБУ Іван Баканов. Президент розцінив це як претензії на особистий рахунок.

"У нас є натівська зброя і ми боремося, а не підписуємо зрадницькі договори, мінські угоди і так далі. Напевно, вам це неприємно чути, проте я вдячний за те, що ви є... Але в чому сенс? У тому, що ми переможемо з таким президентом, який є. А з тим, що було, ми не перемогли. Ось така моя відповідь", - заявив Зеленський.

Він також вибачився за те, що "знищив олігархів", зокрема власника "5 каналу", натякаючи на Петра Порошенка.

Про далекобійну зброю

Зеленський повідомив, що Україна та Британія домовилися про поставки, але це будуть не ракети ATACMS дальністю до 300 км.

"У світі є уявлення, що далекобійна зброя потрібна для ударів по Росії. І цей наратив поширюють різні інституції і не тільки в Росії... Росія поставила спеціально свою зброю на такій відстані, щоб вбивати цивільне населення. І нам потрібно вражати ці цілі, захищаючи наших людей. Захищаючи цивільне населення", - зазначив він.

Зеленський планує зустрітися із Сі Цзіньпіном

Президенту поставили питання про те, як він має намір схиляти інших великих світових гравців на свій бік.

"Передусім я планую зустрітися з Сі Цзіньпіном, це буде на користь нашим країнам та світовій безпеці. У нас з Китаєм великий товарообіг, питання не тільки у війні, питання в тому, що ми країни, які зацікавлені в збереженні економічних відносин... Китай поважає територіальну цілісність, а отже, має зробити все, щоб РФ пішла з нашої території. Тому що в цьому і є повага до суверенітету та територіальної цілісності", - зазначив Зеленський.

Про деокупацію Криму: ми готуємось технічно

"Відповідаючи на терміни та кроки, я можу сказати тільки одне. Це залежить від всіх нас. Є військові кроки, ми до них готуємося, ми готові морально, ми готуємося технічно - зброєю, посиленням, формуванням бригад наступу, різної категорії, ми відправляємо людей на навчання... Ми повинні бути готові, а далі будуть справедливі кроки деокупації. І дай Бог, щоби вони були вдалими", - заявив Зеленський.

США втратять НАТО, якщо перестануть підтримувати Україну

"Якщо вони не будуть підтримувати Україну, вони втратять НАТО. Вони втратять впливовість США, вони втратять лідерські позиції у світі і вони втратять підтримку країну, в якій 40 млн людей, в якій мільйони дітей. Невже американські діти кращі за наших?", - відповів Зеленський на претензії частини американців, які незадоволені підтримкою України.

Реакція на вкиди про нібито наступ на Придністров'я

"(Після засідання у Брюсселі, - ред.) їм знадобилося два тижні на інформаційну атаку. Зараз вони вкидають, що ситуація на контактній лінії Придністров'я та України, вони кажуть, що бачать якісь постріли. Вони через медіа вкидають інформацію про те, що Україна збирається зайти на територію Придністров'я, для чого вони це роблять, вони розуміють, що ми чітко поважаємо територіальну цілісність Молдови... Вони провокують постійно... На початку війни були постріли з території Придністров'я в наш бік, вони хотіли, щоб ми зайшли. І я казав, щоб Молдова думала про те, як вирішити цю ситуацію", - сказав Зеленський.

Росія може піти далі. Наприклад, до Молдови

"На жаль, так, я вважаю, що це можливо. Чому? Дивіться, президенту Путіну потрібно показувати перемоги. Успіху на полі бою в Україні не буде, масового реваншу не вийде, принаймні ми боротимемося. І всі розуміють, що успіх можливий, там, де є слабке місце і бажано, щоб це були ті країни, які були під впливом Москви ще за радянських часів, конфлікти та сепаратні інституції. І тут приклад Молдови", - зазначив Зеленський.

"Посол Австралії має повернутися на "Бушмайстері"

"Я б дуже хотів потиснути руку послу Австралії. Повертайтеся, але на "Бушмайстері" (бронемашини, які вже поставлялися для ЗСУ, - ред.). Нам треба ще "Бушмайстери", - пожартував президент.

Про допомогу Ізраїлю

"Україна має історично прекрасні відносини з Ізраїлем. У нас було багато розмов на різних рівнях, з різним керівництвом, публічних, непублічних, у різних форматах та на різних територіях. І було складно змінити позицію, тому що Ізраїль не має простої ситуації з Росією, Іраном, Сирією... Але я дуже хотів, щоб вони були не медіатором, а обрали сторону України... Я не уявляю, як Ізраїль може підтримувати війну... Я знаю всі відповіді на ваші запитання, але я не можу вам їх дати, бо я не можу підставити покращення відносин між Україною та Ізраїлем, які почалися", - наголосив Зеленський.

Питання щодо Резнікова та Буданова публічно не обговорюються

"Ті чи інші рішення, які я приймаю на Ставці, які стосуються особистостей чи безпеки та оборони нашої держави, я не обговорюю публічно. Одне з таких рішень - це ситуація в деяких регіонах та деяких інститутах, де в мене були думки не суто до цього міністерства, а до інфраструктури, яка має забезпечити нам безпеку, посилити це військовими чи розвідниками, чи службовцями. Це стосується ситуації в деяких прикордонних регіонах і все. І в цьому режимі я обговорював це питання. Якби я хотів призначити міністром оборони нашого головного розвідника, то ми б робили це кроками виключно нашого законодавства", - зазначив він.

Ердоган може посадити Путіна за стіл переговорів? Зараз ми не готові

"Я вдячний за ініціативи Ердогана, зернові тощо. Я знаю, як він допомагав з "азовцями", і я вдячний за це. Ердоган зробив кілька речей, важливих для України. Я за це вдячний... Він знає мою позицію, ми говорили про це ще до війни. Я говорив йому - посадіть Путіна за стіл переговорів, не можна допустити ризику повномасштабної війни. Але він не зміг цього зробити і не тільки він. А зараз він вважає, що зможе. Зараз ми не можемо. Це не та вже людина (мова про Путіна, - ред.). Там нема з ким говорити", - зазначив президент.

Поставки китайської зброї Росії призведуть до Третьої світової війни

"Я хочу вірити, що Китай буде на боці справедливого миру, а це значить - на нашому боці. Я дуже хочу вірити, що Китай не постачатиме зброю Росії. І для мене це дуже важливо, для мене пункт №1… Краще там, де зараз Китай, ніж в обіймах з РФ, тому що це не чесно і не справедливо. І це ризики, що буде Третя світова війна", - наголосив Зеленський.

Без деокупації Херсонської та Харківської областей не було б західних танків

Зеленський зазначив, що до осені західні партнери не хотіли навіть чути про постачання танків натовського зразка для України.

"Потім ми знайшли момент, ключ. І щось восени ми зробили. Щось дуже важливе, де показали, що ми здатні відвойовувати землі. Це була дуже важлива деокупація Харківського регіону, а потім Херсонської області та Херсона. Це були дуже важливі кроки. Без цього не було б у нас успіху в інших видах зброї", - наголосив він.

Що буде із Росією?

"Чесно, мені все одно. У них є своя держава і вони повинні думати про свою державу. Якби вони думали про свою країну, не було б війни. Якби вони просто думали про свою свободу слова, демократію, економічні реформи, про людей, щоб вони не були жебраками, щоб у них не було рабства і так далі, вони були б багатою державою. От і все, але на все це потрібен час. Коли нам думати про окупацію якоїсь держави? Ми думаємо про себе", - заявив президент.

Про те, чи є він ціллю №1 для Путіна

Представник німецького ТБ запитав, чи означають закордонні поїздки свідченням того, що зараз Зеленський почувається у більшій безпеці та менш пріоритетною ціллю для Путіна.

"Мені здавалося, що щодо думок Путіна німці більш поінформовані, ніж я. Але тим не менш… Що роблю я? Моє завдання як президента - у жодному разі не допустити послаблення підтримки України", - відповів він.

Зеленський про компроміси та переговори з Росією

Президент виключив можливість компромісів після всіх воєнних злочинів Росії.

"Давайте з самого початку, з того, що ви порушили. Перший пункт - поважайте наше право жити на нашій землі, вийдіть з нашої землі, припиніть нас бомбити і припиніть вбивати громадянське населення, вбивати всю нашу інфраструктуру, енергетику, питну воду. Припиніть бомбити міста, села, вбивати собак, котів, палити ліси. Все це ви припиняєте, і тоді ми вам скажемо, в якому форматі ми дипломатично ставитимемо крапку", - додав Зеленський.

"Війна в Україні почала перезавантаження НАТО"

"Війна в Україні почала перезавантаження НАТО. Так і є, всі перевірили і зрозуміли, що системи недосконалі, потрібні потужніші речі. Я не про снаряди говорю, багато грошей виділяється на кіберпростір, дрони, IT і так далі... Я вважаю, що йдеться реформування стану оборонних систем, тому що всі побачили, чого чекати від Російської Федерації", - зазначив президент.

Про "мирний план" Китаю

"Мені здається, що це був не "мирний план", не резолюція, не декларація та не інфраструктура для чогось. Мені здається, що Китай показав свої думки. Я вже говорив, що Китай почав говорити про Україну, я вважаю, що це дуже непогано. Питання в тому, що є за словами? Під час війни ми повинні розуміти - слова словами, але питання за кроки, особливо важливо, до чого вони приведуть і який буде результат для нас", - заявив Зеленський.

Хто найбільше підтримує Україну

"(у питанні спецтрибуналу, - ред.) ми бачимо лідерство Нідерландів. Ми працюємо з Ріші Сунаком, з Великобританією та іншими країнами. Працюємо за механізмом компенсацій, вже є перші кроки в США. І наші балтійські друзі - дуже потужні. Чесно кажучи, балтійська трійка та Польща у всьому нас підтримують, щоб ми не попросили. Але ми дурниць не просимо, це правда", - сказав президент.

"Ніхто не любить лузерів, треба пахати - це єдиний шанс перемогти"

"Ми працювали над об'єднанням Європи, тут є країни з різним статусом, є нейтральні. Ми працювали над тим, щоб змінити цю нейтральність на ненейтральність до війни... І Збройні сили над цим працювали, бо перемоги на полі бою дають впевненість, ніхто не любить лузерів. Хоч би як це звучало, але це правда, всі хочуть бути переможцями. Ось і все. І треба всім пахати всередині країни і зовні, це єдиний шанс перемогти", - додав Зеленський.

Як Україна вийде на дипломатичну фіксацію кінця війни?

"Підхід дуже простий, щоб було менше ризику зниження кількості країн, які нас підтримують. Та чи інша країна може підтримати якийсь один пункт "формули миру"… Там є фіксація миру чи кінця війни, там є цей пункт. Нам потрібні гарантії безпеки ... для всієї Європи. І тоді, коли є виконання та повага до людей, до України, якщо це буде виконуватися, все одно ми дійдемо до дипломатичної фіксації кінця війни. Але до цього потрібно виконати всі пункти поваги", - сказав президент.

До "формули миру" треба залучити Індію та Китай

"Я працюю разом із командою та партнерами, щоб все-таки були не лише країни, які нас підтримують з перших днів… Я б дуже хотів, щоб до "формули миру" та саміту були залучені представники Африканського континенту. Якщо чесно, я хотів би, щоб була Індія та була Китай", - наголосив Зеленський.

Україна має все для перемоги у 2023 році

За словами Зеленського, Україна протистоїть Росії не сама, їй допомагають друзі, щоб агресія не поширилася далі.

"Якщо всі ми виконаємо свої завдання, на нас чекає перемога. Я впевнений, що перемога буде. Я дуже хочу, щоб цього року. У нас все для цього є - мотивація, впевненість, друзі, дипломатія. Ми об'єднали всі сили проти цієї навали", - заявив президент.

Пресконференція за підсумками року війни

Зустріч глави держави із представниками ЗМІ анонсували в Офісі президента за день до її проведення. Заявлена тема пресконференції – рік протистояння України російській агресії.

"У п'ятницю, 24 лютого, відбудеться прес-конференція президента України Володимира Зеленського "Лютий. Рік незламності", – повідомили в ОП.

Від кожного ЗМІ могли допустити до акредитації по 1 кореспонденту, 1 оператору і 1 фотографу. Точне місце та час початку заходу заздалегідь не розголошували.

Конференції Зеленського під час війни та до її початку

У 2022 році президент України не збирав масштабних пресконференцій, але кілька разів зустрічався як з українськими, так і з іноземними журналістами.

16 листопада глава держави спілкувався з представниками українських медіа в Офісі президента.

Серед тем були: падіння ракети в Польщі, відключення світла після атак РФ по критичній інфраструктурі, прогнози "складної зими" для українців, а також можливість прямих переговорів із Путіним та гарантії безпеки.

Ще одну пресконференцію Зеленського під час війни було організовано на станції метро "Майдан Незалежності".

23 квітня протягом 2-х годин президент відповідав на запитання журналістів про військову допомогу союзників, трибунал для Путіна, загрозу ядерного удару, статус Криму та Донбасу, складність військової деблокади Маріуполя.

До початку повномасштабного вторгнення РФ президент України провів кілька великих зустрічей із представниками ЗМІ:

  • з нагоди екватора каденції – 5-ти годинний пресмарафон "30 запитань президенту" у листопаді 2021;
  • на два роки президентства у травні 2021 відбулася пресконференція на заводі ДП "Антонов";
  • під час карантину через COVID-19 у 2020-му Зеленський підбив підсумки року роботи на зустрічі зі ЗМІ у дворі Маріїнського палацу;
  • у жовтні 2019 глава України дав рекордну пресконференцію, яка тривала 14 годин.