ua en ru

Потрібно дати Україні надію. Литва очікує на саміті НАТО більше, ніж заяв про "відкриті двері"

Потрібно дати Україні надію. Литва очікує на саміті НАТО більше, ніж заяв про "відкриті двері" Фото: президент Литви Гітанас Науседа (Getty Images)

Литва сподівається, що на саміті НАТО, який пройде у липні у Вільнюсі, будуть прийняті реальні рішення та знайдені нові формулювання щодо членства України в Альянсі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву президента Литви Гітанаса Науседи під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

"Ми дуже сильно сподіваємося, що цей саміт буде присвячений не лише нашій власній безпеці, але й безпеці України - у сенсі, що також буде знайдено якісь формулювання щодо очікувань України більш тісніше інтегруватися в НАТО", - сказав Науседа.

Президент Литви зазначив, що наразі не можна сказати, що на саміті буде обговорюватися повноцінне членство України в НАТО, проте він додав, що "ми маємо знайти якісь нові формулювання та речення, щоб дати надію нашим друзям в Україні".

"Тому що кожного разу повторювати те, що ми сказали на саміті у Бухаресті у 2008 році - "Ми тримаємо двері відкритими" - цього вже недостатньо", - сказав він.

Науседа також зазначив, що під час нещодавнього візиту до Львова спільно з президентом Польщі Анджеєм Дудою вони отримали чітке повідомлення від України, яке звучало так: "Будь ласка, не говоріть, що двері відкриті, бо ми не можемо знайти ці двері. Де вони?".

До того ж, Науседа додав, що він вірить у можливість набуття Україною членства в НАТО "через кілька років". При цьому у даному питанні буде важливою відданість союзників прагненню надати Україні членство і успіх нашої країни у війні проти Росії.

Нагадаємо, Науседа заявляв, що питання членства України в НАТО не можна викреслювати з порядку денного.

До того ж, Литва закликала не шукати причин тягнути з постачанням зброї Україні.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.