ua en ru

Поширювали фейки про Україну. СБУ вручила підозру трьом прокремлівським блогерам

Поширювали фейки про Україну. СБУ вручила підозру трьом прокремлівським блогерам Фото: СБУ вручила підозру трьом прокремлівським блогерам (Віталій Носач, РБК-Україна)

Слідчі Служби безпеки зібрали доказову базу на трьох блогерів, які займались прокремлівською пропагандою. Вони також здійснювали підривну діяльність проти України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Служби безпеки України.

Як вияснили в СБУ, підозрювані займались поширенням фейків та розповсюджували неправдиву інформацію щодо внутрішньо-політичної ситуації в Україні.

"Для розповсюдження деструктивного контенту використовували власні інтернет-ресурси, які тісно пов’язані з російськими спецслужбами та підконтрольними їм ботофермами", - сказано в повідомленні.

Потім інформація поширювалась за допомогою "штучних" підписників та "позитивних" відгуків на інформаційні вкиди. Окрім цього сюжети блогера регулярно використовували російські спецслужби та пропаганда Кремля. Блогер також підозрюється в організації замовних акцій "протесту" у Києві.

Також в СБУ розповіли, що поплічником першого підозрюваного виявився блогер з тимчасово окупованого Криму. Він веде декілька YouTube-каналів, загальна аудиторія яких - понад 1,5 млн підписників.

"У своїх відео він публічно виправдовує збройну агресію РФ і захоплення українського півострова. Саме він є одним з частих гостей прямих телеефірів кремлівських пропагандистів, у тому числі на ток-шоу Соловйова", - розповіли в СБУ.

Окрім цього Служба безпеки розкрила злочинні дії колишнього мешканця Одеси, який наразі переховується у тимчасово окупованому Донецьку. Чоловік підозрюється у підривній діяльності проти України.

"У червні 2021 року зловмисник створив Telegram-канал "прізрак новоросії", де закликав до збору грошей на підтримку російських окупаційних угруповань РФ", - написали в СБУ.