Картопля - один з головних овочів, який більшість українців зберігає на зиму. Але навіть після вдалого врожаю він може швидко зіпсуватися, якщо припуститися помилок при підготовці та зберіганні. Неправильна сушка, вибір приміщення чи сусідство з іншими овочами здатні звести нанівець усю працю.
РБК-Україна розповідає, які головні помилки після збирання картоплі можуть зіпсувати врожай та як їх уникнути.
Після збирання картоплю обов’язково треба просушити кілька днів у затінку, але не під прямим сонцем. Якщо покласти її в льох одразу, висока вологість швидко спричинить гниття.
Якщо серед картоплі залишити підрізані чи пошкоджені бульби, вони першими почнуть гнити й заразять здорові. Тому їх потрібно одразу відсортувати.
Ідеальна температура для зберігання картоплі - від +2 до +5 градусів. При вищих показниках вона почне проростати, а при нижчих - мерзнути й псуватися.
Не можна зберігати картоплю поряд з яблуками - вони виділяють етилен, який пришвидшує проростання бульб.
Сирий льох - ворог картоплі. Висока вологість провокує гниль та появу грибка.
Поліетилен не пропускає повітря, картопля у таких мішках "задихається" і швидко псується. Краще використовувати сітки чи дерев’яні ящики.
Вас може це зацікавити:
Під час написання матеріалу були використані такі джерела: збірник "Картоплярство" НААН України, статті на сайтах аграрних університетів України, Огородник, Все росте.