ua en ru

Після скандалу з Харлан. Україна вимагає позбавити нейтрального статусу росіянку Смірнову

Після скандалу з Харлан. Україна вимагає позбавити нейтрального статусу росіянку Смірнову Фото: Анна Смірнова, російська спортсменка (instagram.com/smirnova_any)

Україна вимагає від Міжнародної федерації фехтування (FIE) позбавити російську спортсменку Анну Смірнову нейтрального статусу. Через провокацію цієї росіянки був скандал з дискваліфікацією української фехтувальниці Ольги Харлан.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Національної федерації фехтування України.

Як наголошують в українській федерації, активність Смірнової в Instagram показує, що вона не відповідає нейтральному статусу, тому її потрібно негайно усунути від змагань під егідою FIE.

"Активність Смірнової в Instagram, де вона відкрито демонструє вербальну і невербальну підтримку російської армії, яка є символом і реалізатором агресії проти України, свідчить, що вона аж ніяк не нейтральна спортсменка і ніколи не була такою", - йдеться в заяві федерації.

В українській федерації нагадали, що це вже не перший випадок порушення росіянами свого нейтрального статусу на змаганнях. Раніше федерація вже зверталася до FIE з доказами порушення іншої російської фехтувальниці Валерії Кобзєвої. У підсумку її було позбавлено нейтрального статусу.

Скандал з дискваліфікацією Харлан

У четвер, 27 липня, на Чемпіонаті світу з фехтування розгорівся скандал через дискваліфікацію української спортсменки Ольги Харлан. Вона після перемоги над росіянкою Анною Смірновою відмовилася потиснути руку суперниці.

Росіянка майже годину залишалася на манежі та вимагала покарати Харлан. Спочатку їй відмовили та навіть призначили наступну суперницю для Харлан, однак невдовзі FIE дискваліфікувала українку.

Пізніше через хвилю обурення в ситуацію втрутився Міжнародний олімпійський комітет, який автоматично надав Харлан кваліфікацію на Олімпійські ігри 2024. Після цього рішення FIE також оголосила, що призупинила дискваліфікацію Харлан, тому вона зможе продовжити виступати на Чемпіонаті світу.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.