Під час стресу багато людей тягнеться до солодкого чи фастфуду, але причина цього не в "шкідливості" продуктів. Водночас це не найкращий спосіб прожити негативні емоції.
Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла нутриціологиня Катерина Крупкіна.
Дослідження показують: жування знімає напруження приблизно на три-чотири хвилини, викликаючи тимчасове полегшення.
"Але це неправильний метод регуляції емоцій. Якщо їжа стає єдиним інструментом заспокоєння - це вже порушення", - пояснює фахівчиня.
Вона радить навчатися альтернативних, екологічних способів зниження стресу: коротка прогулянка, дихальні вправи, розмова з близькими, медитація або спорт.
Окремо експертка пояснила, чому після безсонної ночі зростає потяг до солодкої чи жирної їжі. Головна причина - зміни в гормонах та роботі клітин.
"Недосип знижує чутливість клітин до інсуліну, клітини гірше засвоюють енергію. Зростає гормон голоду грелін, нам хочеться їсти більше", - каже вона.
У такі дні організм прагне швидкої енергії, тому рука тягнеться до солодкого. Але, наголошує нутриціологиня, краще дати тілу повільну енергію - складні вуглеводи.
"У такі дні надважливо збільшити у раціоні складні вуглеводи, щоб була якісна, помірна енергія, яка поступово надходить до організму", - рекомендує вона.
При цьому Крупкіна не закликає відмовлятися від їжі для задоволення - вона може бути в щоденному раціоні. Але основу повинні складати продукти, що підтримують здоров'я, особливо коли через недосип і стрес імунна система ослаблена.
Вона також радить, за можливості, робити короткий денний сон. 20-40 хвилин може бути достатньо, щоб дати організму новий заряд енергії.
Вас може зацікавити: