ua en ru

Обстрілювали позиції ЗСУ поблизу Авдіївки та Часового Яру: три зрадники отримали підозри

Обстрілювали позиції ЗСУ поблизу Авдіївки та Часового Яру: три зрадники отримали підозри Фото: СБУ повідомила про підозри трьом зрадникам, які обстрілювали позиції ЗСУ (ssu.go.ua)

Служба безпеки повідомила про підозри трьом зрадникам, які воювали проти Сил оборони на сході України та обстрілювали позиції ЗСУ поблизу Авдіївки та Часового Яру.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу СБУ.

Як встановили правоохоронці, після початку повномасштабного вторгнення Росії фігуранти перебували на тимчасово окупованих територіях України й добровільно вступили до ворожої армії.

Українські захисники взяли їх у полон під час боїв поблизу Авдіївки та Часового Яру у березні цього року. Наразі зрадники перебувають під вартою.

Серед них - мешканець Макіївки, який у вересні 2022 року добровільно "мобілізувався" до 100-ї окремої мотострілецької бригади Збройних сил РФ.

Там його зарахували на посаду гранатометника. Фігурант займався облаштуванням вогневих позицій росіян поблизу селища Невельське Покровського району.

Інший зрадник наприкінці лютого 2022 року прибув до окупаційного "військкомату" у тимчасово захопленому Алчевську на Луганщині та "записався" до лав російських військ.

Тоді його зарахували до 4-ї окремої мотострілецької бригади РФ та відрядили на передову. Спочатку - в район Кремінної, а згодом - під Бахмут.

Звідти його направили до селища Іванівське для штурму позицій ЗСУ поблизу Часового Яру.

Ще один фігурант приєднався до лав агресора у червні 2022 року у тимчасово окупованому місті Ровеньки Луганської області.

Перебуваючи у складі окупаційного угруповання "Шторм-Z", він облаштовував укріпрайони росіян поблизу Соледара.

За матеріалами військової контррозвідки та слідчих СБУ фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 7 ст. 111-1 (надання незаконним збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора допомоги у веденні бойових дій проти ЗСУ).

Зрадникам загрожує довічне ув’язнення.