ua en ru

Німеччина придбає 18 танків Leopard 2 на заміну переданим Україні

Німеччина придбає 18 танків Leopard 2 на заміну переданим Україні Фото: Німеччина придбає 18 танків Leopard 2 на заміну переданим Україні (Getty Images)

Бюджетний комітет Бундестагу сьогодні, 24 травня, схвалив виділення 525 млн. євро на закупівлю 18 танків Leopard 2 сучасної версії A8 для заміни переданих Україні машин.

Про це заявив речник Соціал-демократичної партії Німеччини з бюджетних питань Карстен Кляйн, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Tagesschau.

"Прийняте сьогодні рішення Бундестагу є важливою цеглою у зміцненні обороноздатності Збройних сил Німеччини", - заявив Кляйн.

Німеччина передала Україні 18 танків Leopard 2

У рамках "танкової" коаліції у березні 2023 року Німеччина передала Україні 18 танків Leopard 2 А6. Також танки цього типу ЗСУ поставили Словаччина, Нідерланди, Данія, Канада та інші союзники.

За словами заступника міністра закордонних справ України Андрія Мельника, на озброєнні Бундесверу знаходиться 382 таких танки. Тобто ЗСУ дали лише 6% від загальної кількості танків.

Обслуговування та ремонт танків Leopard 2А4 та 2А6, які поставили Україні, відбуватимуться на заводі Bumar-Łabędy у Глівіце, Польща.

Згодом Німеччина звернулася до Швейцарії з проханням продати їй частину своїх законсервованих танків Leopard 2. Це може дозволити Берліну та іншим союзникам збільшити військову допомогу Україні. Сьогодні Федеральна рада Швейцарії підтримала виведення з експлуатації 25 "Леопард 2" з метою подальшого перепродажу.