Сосиски - це швидкий та простий сніданок чи вечеря, який люблять і дорослі, і діти. Але чи замислювалися ви, що насправді ховається всередині цього популярного м'ясного виробу?
РБК-Україна з посиланням на Strona Zdrowia розповідає про 6 інгредієнтів у сосисках, яких слід уникати.
Експерти з харчування попереджають, що деякі сосиски не просто не корисні, а можуть бути відверто шкідливими для здоров'я.
Сосиски є продуктом високого ступеня обробки. Їхня однорідна консистенція дозволяє виробникам додавати безліч не завжди корисних компонентів. Через високий вміст солі, жиру та калорій їх не можна вважати здоровою їжею. Дієтологи радять вживати їх не частіше 1-2 разів на місяць, адже надлишок переробленого м'яса в раціоні підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету та навіть раку.
Проте, на полицях магазинів можна знайти і якісні продукти. Головне — навчитися читати етикетку.
Якісний продукт легко впізнати за складом. Він повинен бути максимально коротким і зрозумілим.
Такі сосиски є джерелом білка, вітамінів групи B (особливо B12, що відповідає за кровотворення) та заліза (у виробах з червоного м'яса).
Якщо ви хочете вберегти себе та свою родину від неякісної їжі, уважно перевіряйте склад і уникайте цих компонентів:
ММО (м'ясо механічного обвалювання)
Це найгірший за якістю м'ясний інгредієнт, який насправді мало схожий на м'ясо. Це маса, отримана шляхом перемелювання залишків туш і кісток тварин, що складається переважно з хрящів, шкіри та сухожиль. ММО майже не містить білка та поживних речовин, додаючи продукту лише "порожні" калорії.
Наповнювачі та велика кількість води
Такі інгредієнти, як соєвий білок, модифікований крохмаль, пшенична клітковина або манна крупа, використовуються для здешевлення продукту. Вони замінюють частину м'яса, якого в таких сосисках може бути менше 50%. Якщо ви бачите ці компоненти або воду на одному з перших місць у складі - це ознака низької якості.
Доданий тваринний жир Свинячий або курячий жир у складі
Це ще один дешевий наповнювач. Надлишок такого жиру в раціоні сприяє підвищенню рівня холестерину в крові та накопиченню жирової тканини в організмі.
Фосфати
Ці речовини використовуються як стабілізатори та регулятори кислотності. Головна небезпека фосфатів у тому, що вони перешкоджають засвоєнню кальцію, що ослаблює кістки і може призвести до остеопорозу, особливо в літньому віці.
Глутамат натрію (E621)
Це відомий підсилювач смаку, що надає продукту глибокого м'ясного аромату "умамі". Його надлишок може викликати слабкість, запаморочення, прискорене серцебиття та відчуття тривоги. Деякі дослідження пов'язують його з ризиком розвитку астми.
Нітрит натрію (E250)
Цей консервант захищає м'ясо від розвитку небезпечних бактерій (зокрема, ботулізму) і надає йойму звичного рожевого кольору. Як свідчать дослідження, при нагріванні вище 150°C нітрит натрію перетворюється на канцерогенні нітрозаміни. Оскільки сосиски проходять термообробку ще на виробництві, потенційний ризик зберігається, навіть якщо ви їсте їх холодними. Цей компонент накопичується в організмі, тому його варто уникати.
Вас може зацікавити: