Іспанські науковці визначили, який хліб найкраще підходить тим, хто прагне схуднути та покращити рівень холестерину.
Про який саме продукт йдеться, розповідає РБК-Україна з посиланням на дослідження University of Eastern Finland.
Дослідження, проведене за підтримки Міністерства сільського господарства Іспанії, показало: середньостатистичний іспанець споживає понад 27 кг хліба на рік, і саме житній хліб є найкориснішим варіантом.
Фахівці Іспанського фонду з питань харчування зазначають, що житній хліб:
Крім того, житня закваска містить корисні бактерії, які допомагають регулювати рівень цукру в крові та підтримують мікробіом кишечника. Саме тому житній хліб радять людям із діабетом або тим, хто контролює рівень глюкози.
Дослідження Університету Східної Фінляндії показало, що молочнокислі бактерії у заквасці не лише ферментують тісто, а й покращують засвоєння поживних речовин, перетворюючи активні сполуки жита на форму, яку організм може ефективніше використовувати.
Відомий дієтолог і експерт із мікробіому професор Тім Спектор радить обирати житній або полб’яний хліб на заквасці з насінням:
“Житній хліб забезпечує кращу роботу обміну речовин і довше зберігає відчуття ситості, ніж звичайний пшеничний”, - повідомив експерт.
Але експерти попереджають: не весь “сірий” хліб у супермаркетах є справжнім. Багато виробників додають дріжджі, ароматизатори та емульгатори, щоб швидко імітувати смак закваски.
Вас може зацікавити: