Названо найкорисніший хліб для зниження холестерину
Фото: Житній хліб допомогає знизити холестерин (Freepik)
Іспанські науковці визначили, який хліб найкраще підходить тим, хто прагне схуднути та покращити рівень холестерину.
Про який саме продукт йдеться, розповідає РБК-Україна з посиланням на дослідження University of Eastern Finland.
Дослідження, проведене за підтримки Міністерства сільського господарства Іспанії, показало: середньостатистичний іспанець споживає понад 27 кг хліба на рік, і саме житній хліб є найкориснішим варіантом.
Чому саме житній хліб є корисним?
Фахівці Іспанського фонду з питань харчування зазначають, що житній хліб:
- має низький вміст жиру - лише 3,3 грами на 100 г продукту, що робить його ідеальним для зниження ваги;
- містить високу кількість клітковини, яка покращує травлення, дає тривале відчуття ситості та допомагає знижувати “поганий” холестерин (ЛПНЩ);
- сприяє очищенню судин і знижує ризик серцево-судинних хвороб;
- багатий на фосфор, залізо, кальцій, селен та натрій, що зміцнює імунну систему, кістки й зуби.
Крім того, житня закваска містить корисні бактерії, які допомагають регулювати рівень цукру в крові та підтримують мікробіом кишечника. Саме тому житній хліб радять людям із діабетом або тим, хто контролює рівень глюкози.
Дослідження Університету Східної Фінляндії показало, що молочнокислі бактерії у заквасці не лише ферментують тісто, а й покращують засвоєння поживних речовин, перетворюючи активні сполуки жита на форму, яку організм може ефективніше використовувати.
Відомий дієтолог і експерт із мікробіому професор Тім Спектор радить обирати житній або полб’яний хліб на заквасці з насінням:
“Житній хліб забезпечує кращу роботу обміну речовин і довше зберігає відчуття ситості, ніж звичайний пшеничний”, - повідомив експерт.
Але експерти попереджають: не весь “сірий” хліб у супермаркетах є справжнім. Багато виробників додають дріжджі, ароматизатори та емульгатори, щоб швидко імітувати смак закваски.
Вас може зацікавити:
- 5 видів хліба з українських магазинів, які містять надлишок солі
- хліб на заквасці - це модний тренд чи справді найкорисніший вибір?
- Скільки хліба можна їсти?
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.