ua en ru

Названо хліб, який можна їсти щодня

Названо хліб, який можна їсти щодня Фото: Який хліб є корисним (Freepik)

Хліб - один із головних продуктів, який люди споживають уже сотні років. Проте сьогодні його репутація неоднозначна: одні вважають його базовою складовою раціону, інші продуктом, який варто обмежити.

Який саме хліб можна їсти щодня, розповідає РБК-Україна з посиланням на експертів з Leon The Baker.

Чому варто відмовитися від білого хліба

Секрет не у відмові від хліба, а у виборі правильного виду, адже не кожен хліб має однакову користь.

Найпоширеніший серед усіх споживачів - це білий хліб. Він є найменш корисним для щоденного споживання. Його готують із рафінованого борошна швидкого бродіння, у результаті чого втрачається більшість поживних речовин, зокрема клітковина. Такий хліб має високий глікемічний індекс і може спричиняти різкі коливання рівня цукру в крові.

В чому користь хліб на заквасці

Натомість хліб на заквасці, особливо з цільнозернового борошна, вважається набагато здоровішим і збалансованішим варіантом. Дослідження стверджують, що його повільне бродіння сприяє розвитку корисних мікроорганізмів і ферментів, які покращують засвоєння вітамінів і мінералів. Крім того, цей процес підтримує здорову мікрофлору кишечника, що позитивно впливає на імунітет і травлення.

Такий хліб не містить консервантів чи штучних домішок, зберігає високу кількість клітковини, білка та антиоксидантів.

Як обрати корисний хліб

Фахівці радять звертати увагу на три речі:

  • Хліб має бути з цільнозернового борошна, воно допомагає покращити травлення.
  • Він повинен бути натурального бродіння, тобто на заквасці, без хімічних розпушувачів.
  • У складі має бути ціле зерно, що зберігає вітаміни, мінерали та клітковину.

Серед найкращих варіантів - житній хліб, який стабілізує рівень цукру в крові, та вівсяний хліб, багатий на бета-глюкани, що допомагають знижувати рівень холестерину.

Експерти наголошують, що регулярне споживання хліба на заквасці або цільнозернового хліба може покращити травлення, підтримати стабільний рівень глюкози та надовше зберегти відчуття ситості.