ua en ru

"Навів" російську ракету на багатоповерхівку у Миколаєві: СБУ затримала ворожого коригувальника

"Навів" російську ракету на багатоповерхівку у Миколаєві: СБУ затримала ворожого коригувальника Фото: СБУ затримала російського коригувальника, який "навів" ракету на багатоповерхівку в Миколаєві (ssu.gov.ua)

Служба безпеки затримала ворожого коригувальника, за наведенням якого росіяни здійснили ракетний удар по житловій багатоповерхівці у Миколаєві восени 2022 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу СБУ.

Зазначимо, що внаслідок російського обстрілу загинуло вісім мирних жителів, у тому числі неповнолітня дитина.

За даними слідства, зловмисником виявився місцевий житель, якого спецслужба РФ залучила до співпраці у серпні 2022 року.

Чоловік потрапив у поле зору окупантів через свою прокремлівську активність в одному з Telegram-каналів, де регулярно розміщував свої антиукраїнські коментарі.

Підробляючи таксистом, фігурант об’їжджав територію Миколаєва та фіксував місця базування та переміщення Сил оборони на території регіону. Він намагався входити в довіру до своїх пасажирів та розпитував у них дані про можливі пересування української військової техніки.

Чоловік також передавав росіянам координати об’єктів цивільної інфраструктури, які знаходились біля житлових будинків.

За кожне виконане завдання фігурант отримував до 5 тисяч гривень. Гроші перераховували на його власну банківську картку.

Під час обшуку за місцем проживання інформатора виявили мобільний телефон, який він використовував для комунікації з ворогом.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни). Наразі він під вартою. Йому загрожує до 15 років тюрми або довічне ув’язнення.