ua en ru

"Нафтогаз" не знайшов підтримки в уряді та парламенті щодо рекордної дотації

"Нафтогаз" не знайшов підтримки в уряді та парламенті щодо рекордної дотації Фото: "Нафтогаз" не знайшов підтримки в уряді та парламенті щодо рекордної дотації (Віталій Носач, РБК-Україна)
Автор: Юлія Бойко

Міністерство фінансів України, а також депутати бюджетного та податкового комітету Верховної ради проти виділення рекордної дотації з державного бюджету на компенсацію збитків НАК "Нафтогаз України" у 2023 році.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на опитаних "Телеграфом" представників уряду та парламенту.

Водночас єдиною, хто в уряді підтримує заявку на НАКУ на дотацію в повному обсязі, є міністр економіки Юлія Свириденко.

Як відомо, проект фінплану "Нафтогазу" передбачає компенсацію збитків НАКу на суму 327 млн гривень.

Документ перебуває на погодженні у Кабміні, а згодом, у разі його затвердження, потребуватиме змін до державного бюджету на 2023 рік.

Варто підкреслити, що ця сума більша, ніж витрати держбюджету-2023 на медицину (206 млрд) та освіту (122 млрд) разом узяті. При чому якщо гроші для медиків та освітян в бюджеті-2023 вже закладені, то для задоволення апетитів Чернишова їх ще треба десь знайти.

Своєю чергою, експерти вказують не необхідність перевірки фінансового стану НАК й самої ефективності компанії.

"НАК - компанія-банкрут, що може існувати виключно завдяки викачуванню останніх соків із державного бюджету. Не потрібно під час війни це робити, краще подумати про її санацію, а гроші направити на відновлення об'єктів електроенергетики та на підтримку бідних людей. Для залучення інвестицій в галузь необхідно провести до 2026 р. повну лібералізацію ринку із ліквідацією перехресного субсидування та демонополізацією, а сам НАК "Нафтогаз України" має бути ліквідований, як зайва "прокладка" між виробниками та споживачами", - заявив Володимир Омельченко, директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумков.

Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ"Михайло Гончар прогнозує, що публічна дискусія щодо рекордної заявки НАКу на державну дотацію може завершитись підвищенням тарифів на газ для населення.

"Нафтогаз у його нинішньому становищі перетворився у серйозний фінансовий тягар. Зараз у компанії збитки та борги. І тут треба говорити про підвищення цін і тарифів на природний газ. Це те, чого не хоче робити уряд, влада в Україні в цілому. І не безпідставно, тому що російська агресія продовжується, країна не стає багатшою, населення біднішає", - додав експерт.