ua en ru

В Москві та Підмосков'ї жаліються на вибухи через атаку дронів: що відомо

В Москві та Підмосков'ї жаліються на вибухи через атаку дронів: що відомо Фото: у Москві говорять про вибухи через атаку безпілотників (Getty Images)

У столиці РФ Москві, а також у Підмосков'ї пролунали вибухи в ніч проти неділі, 30 липня. Інциденти пов'язують із нібито атакою безпілотників, а також говорять про роботу протиповітряної оборони.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на місцеві Telegram-канали та мера Москви Сергія Собяніна.

Стверджується, що вибухи, зокрема, сталися біля комплексу "Москва-Сіті" через попадання в об'єкт дрона. Внаслідок цього, попередньо, був постраждалий - охоронець будівлі.

Також заявляється про те, що системи ППО збили кілька безпілотників у районі Одінцова та Красногорська.

У мережі кажуть, що невідомий БПЛА врізався в районі 6-7 поверху будівлі.

Також у мережі публікують фото та відео з місць події.

У Telegram-каналах розповідають, що один із дронів поцілив у кут "міністерської вежі" Москва-Сіті (Мінпромторг, Мінзв'язку та інші) і вибухнув на 10-му поверсі.

Так, як стверджують росЗМІ, у вежі "Москва-Сіті" розміщені відразу 3 російські міністерства: Мінекономрозвитку, Мінпромторг, Мінкомзв'язку. Причому в мережі також були опубліковані кадри документації Мінкомзв'язку РФ, яку вибухова хвиля виносила з офісу.

Реакція мера

Мер Москви Сергій Собянін у своїй заяві назвав подію атакою дронів, у якій традиційно звинуватив Україну.

"Сьогодні вночі здійснена атака українських безпілотників. Незначно пошкоджено фасади на двох офісних вежах Сіті. Жертв та постраждалих немає", - розповів він.

Втім, пізніше в екстрених службах заявили, що внаслідок вибуху у вежі "Око-2" у "Москва-Сіті" є постраждалий.

У Міноборони РФ заявили про відбиття атаки БПЛА

Як прокоментували ситуації у російському військовому відомстві, системи ППО працювали по 3 дронах, причому нібито - українських.

Так, стверджують у Міноборони РФ, цього ранку було "припинено спробу терористичної атаки" України за допомогою 3 БПЛА по об'єктах у Москві.

  • Один дрон було знищено у повітрі засобами ППО над територією Одінцовського району Московської області.
  • Ще два БПЛА - пригнічені засобами радіоелектронної боротьби, після чого вони втратили керування та зазнали краху на території комплексу "Москва-Сіті".

"Внуково" закривали

Через вибухи у Москві "з метою безпеки" було вирішено закрити аеропорт "Внуково" на виліт/приліт.

Так, рейси перенаправляють інші маршрути.

В Москві та Підмосков'ї жаліються на вибухи через атаку дронів: що відомо

Пізніше авіаційні служби проінформували про поновлення прийому рейсів в аеропорту "Внуково". У мережі повідомляють, що пасажири просиділи у літаках понад 3 години.

Атаки дронів на Москву

У РФ останнім часом почастішали заяви про безпілотники, які атакують, зокрема, Москву. Традиційно такі "повітряні напади" приписують Україні.

Так, наприклад, у ніч проти 28 липня в Росії заявляли, що "ворожий безпілотник" нібито намагався атакувати один з об'єктів у Москві, та був знищений силами Міноборони РФ.

Трохи раніше, рано вранці 24 липня, Москву атакували два безпілотники. Один із них потрапив до бізнес-центру, де знаходиться магазин "Леруа Мерлен", а інший впав неподалік будівлі Міноборони РФ і штаб-квартири кібернетичної розвідки ГРУ.

Тоді в Міноборони РФ встигли відзвітувати, що нібито "перехопило два дрони". Там також звинуватили в атаці українську сторону.

При цьому джерела РБК-Україна повідомляли, що атака дронів на Москву 24 липня була спецоперацією Головного управління розвідки Міноборони України.