ua en ru

"Московська" - найгірша. Рейтинг радянських ковбас, які їли українці

"Московська" - найгірша. Рейтинг радянських ковбас, які їли українці Фото: Які ковбаси їли українці в радянські часи (Getty Images)

Ностальгія за радянськими продуктами часто змушує згадувати "ту саму" ковбасу, смак якої, здається, неможливо повторити. Проте, наприклад, книга "Українська кухня" 1960 року видання розкриває правду: існувала чітка ієрархія, де якість продукту прямо залежала від його назви та ґатунку.

Які ковбаси їли українці в радянські часи - читайте в матеріалі РБК-Україна.

Що писали в книзі "Українська кухня" про ковбаси

У книзі 50-х писали, що варені ковбаси "мають пряний, тонкий аромат і приємний смак, що забезпечує добре їх засвоєння людським організмом"

Еліта: «Докторська», «Теляча» та фаршировані делікатеси

На вершині піраміди знаходились варені ковбаси вищого ґатунку. Як зазначається в тексті, до них належали "Докторська", "Молочна" та "Теляча". Їх виготовляли з добірного просоленого яловичого та свинячого м'яса, а до складу часто входили яйця та молоко. Вони мали "ніжний, приємний, в міру солоний смак" і характерний рожево-червоний колір.

Абсолютною розкішшю вважалися фаршировані ковбаси на кшталт "Язикової" чи "Слойоної!. Вони мали "дуже привабливий вигляд" і склад, що вражав навіть за сучасними мірками: крім високоякісного м'яса, туди додавали цільний язик, фісташки та спеції. Це були продукти для справжніх гурманів того часу.

Простий варіант: «Чайна», ліверна та м'ясні хліби

На противагу еліті, існували й значно простіші продукти. До ковбас другого ґатунку, згідно з книгою, належали "Чайна" та "Слов'янська". Їх готували з "м'яса ІІ сорту", що значно впливало на смак.

Популярними, але не престижними, були ліверні ковбаси ("Яєчна", "Звичайна"). До їхнього фаршу обов’язково входили субпродукти: "печінка, легені, шлунки, серце, мізки". Ще однією бюджетною категорією були м'ясні хліби, які запікалися у формах без оболонки, а до їх складу для здешевлення часто додавали борошно та крохмаль.

"Московська" - найгірша. Рейтинг радянських ковбас, які їли українці

Скриншот з книги "Українська кухня"

Чому ж «Московська» найгірша?

Цікаво, що в цьому детальному переліку з понад 200 найменувань "Московська" ковбаса навіть не згадується. І це показово. На відміну від ніжних варених ковбас вищого ґатунку, напівкопчена "Московська" була продуктом першого сорту - жорсткою, солоною, з яловичини, з великими вкрапленнями твердого сала.

Для споживача, який мріяв про м'який бутерброд з "Лікарською", "Московська" була грубим розчаруванням. Вона не була поганою за стандартами, але сильно програвала в народній любові елітним сортам. Саме ця невідповідність очікуванням і робила її в очах багатьох "найгіршою" серед популярних ковбас тієї епохи.