ua en ru

Масштабна атака на енергетику. По Україні перебої зі світлом, знеструмлено лінію до ЗАЕС

Масштабна атака на енергетику. По Україні перебої зі світлом, знеструмлено лінію до ЗАЕС Фото: росіяни масштабно обстрілюють енергосистему України (Getty Images)

Російська Федерація вчинила наймасштабнішу атаку на енергетичну систему України за останній час. Зафіксовані влучання в об'єкти генерації і системи розподілу в різних областях.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook міністра енергетики України Германа Галущенка.

Наймасштабніша атака на енергетику

За словами Галущенка, вранці ворог здійснив наймасштабнішу атаку на українську енергетику за останній час. Метою є не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни.

"На жаль, є влучання та пошкодження об’єктів генерації, системи передачі та розподілу електроенергії в різних областях. Орім цього, через обстріл знеструмлено одну з ліній електропередачі, що живить ЗАЕС", - зазначив він.

Галущенко додав, що в частині регіонів є перебої зі світлом. Енергетики вже працюють над відновленням електропостачання.

Яка ситуація щодо України

Станом на ранок лише по об'єктах енергетики Харкова завдано 15 ударів. Місто майже все знеструмлене, є перебої з водопостачанням. На маршрути не вийшов електротранспорт, на них задіяли автобуси за схемою блекауту. Тимчасово не працювали екстрені лінії 101 та 112.

Нема світла і в деяких районах Дніпра, людей просять зробити запаси води. Аварійні графіки відключення у Кривому Розі, лікарні та інша інфраструктура по можливості переведені на генератори. Знеструмлено більшу частину міста Кам'янське, школи перевели в онлайн, відключено водо- та теплопостачання, зупинено рух трамваєм.

По Запоріжжю росіяни запустили 20 ракет, потрапили виключно в цивільні об'єкти попередньо зруйновано 7 будинків, ще 35 пошкоджено, щонайменше троє людей вважаються зниклими безвісти, поранено 10.

Внаслідок удару по ДніпроГЕС почалася пожежа. Були влучання по греблі, загрози прориву немає, але рух нею обмежений. Також стало відомо про влучання ракети в тролейбус з пасажирами. Крім греблі, пошкоджено обидві електростанції, одна з них - критично. Повідомлялося про одного загиблого.

Через обстріл відключилася зовнішня повітряна лінія, що йде на Запорізьку АЕС, в результаті станція в окупованому Енергодарі на межі блекауту.

У Хмельницькому під удар потрапили об'єкти інфраструктури, загинуло двоє людей, ще 8 отримали поранення. У Вінницькій області повністю знеструмлено Ладижина у Львівській "шахед" атакував об'єкт енергетичної інфраструктури у Стрийському районі, в Івано-Франківській теж є влучення, є постраждалий, у Тернопільській уламки пошкодили будинки.

Окрім того, Дніпропетровська, Запорізька, Сумська, Одеська, Донецька, Полтавська та Кіровоградська області перейшли на аварійні графіки відключення світла. Докладніше про це читайте в окремому матеріалі.