ua en ru

Кулеба розкритикував Захід за зволікання у створенні спецтрибуналу над РФ

Кулеба розкритикував Захід за зволікання у створенні спецтрибуналу над РФ Фото: глава МЗС України Дмитро Кулеба (Getty Images)

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба засудив відсутність прогресу у створенні спеціального трибуналу над російськими лідерами і в передачі заморожених активів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на AFP.

"На жаль, ми перебуваємо в певному глухому куті з обох питань, тому що з першого питання у нас є розбіжності, а з другого явно не вистачає волі", - заявив він.

За словами Кулеби, G7 "твердо" виступає за створення гібридного трибуналу на основі українського законодавства. Це не дасть змоги позбавити імунітету російського диктатора Володимира Путіна, прем'єр-міністра Михайла Мішустіна або міністра закордонних справ Сергія Лаврова, що є неприйнятним варіантом для Києва.

"Через півтора року я все ще чую з Європи та Америки: ми працюємо над цим. Бракує бажання довести справу до кінця. Тому ми повинні це змінити", - заявив глава МЗС.

Спецтрибунал над РФ за злочини в Україні

На початку липня Парламентська асамблея ОБСЄ схвалила резолюцію щодо створення спецтрибуналу для притягнення РФ до відповідальності за скоєні в Україні воєнні злочини.

До групи, яка працює над створенням трибуналу щодо злочинів агресії Росії проти України, входять 37 країн.

У червні член комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Вениславський заявив, що міжнародний спеціальний трибунал може запрацювати вже наступного року.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.