ua en ru

Країни НАТО навчалися шукати підводні човни РФ, які можуть здійснювати диверсії проти ЄС

Країни НАТО навчалися шукати підводні човни РФ, які можуть здійснювати диверсії проти ЄС Фото: НАТО (GettyImages)

НАТО посилює спостереження за підводними човнами після того, як оборонний альянс попередив, що РФ може зашкодити критично важливим підводним об'єктам Європейського Союзу та США.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву командувача підводних човнів НАТО Стівена Мака, яку наводить Bloomberg.

Члени НАТО провели більшу частину останніх 12 днів, прочісуючи моря біля берегів Норвегії та Ісландії в пошуках фіктивного ворожого підводного човна. Ці навчання спрямовані на відточування навичок протидії підводним човнам РФ.

"Асиметрична загроза підводного човна полягає в його малопомітності, у тому факті, що інші країни, як правило, не знають, де вони діють", - сказав Мак.

За його словами, для НАТО важливо навчити його членів тому, як розуміти довкілля, яке підводні човни намагатимуться використати, щоб залишатися непоміченими.

У рамках навчань під назвою Dynamic Mongoose, які розпочалися 24 квітня і завершаться у п'ятницю, 12 країн НАТО, включаючи США, Канаду, Іспанію та Португалію, об'єднали свої морські патрульні літаки, надводні кораблі та дружні підводні човни для пошуку умовно ворожого підводного човна.

Навчання проходили у стратегічному для альянсу районі, так званому коридорі Гренландія-Ісландія-Великобританія, через який російським судам необхідно пройти для виходу в Атлантичний океан.

Опинившись там, сили РФ потенційно можуть порушити комерційне судноплавство чи перерізати лінії військового постачання США. Саботаж підводних трансатлантичних кабелів передачі даних може завдати значної шкоди.