Полиці супермаркетів рясніють збагаченими продуктами: готові сніданки, апельсиновий сік і навіть вода в пляшках часто містять додаткові вітаміни та мінерали. Це здається чудовим способом компенсувати недоліки раціону, але прагнення до здоров'я може обернутися несподіваною шкодою.
Чому регулярне надмірне споживання вітамінів не менш небезпечне, ніж їхній дефіцит, пояснює РБК-Україна з посиланням на допис професора та дієтолога Олега Швеця у Facebook.
Основна проблема полягає в тому, що отримати небезпечну дозу поживних речовин зі звичайної їжі майже неможливо. Ризик виникає, коли ви поєднуєте збагачені (фортифіковані) продукти з дієтичними добавками. У такому разі перевищити рекомендовану добову норму стає надзвичайно легко.
Наприклад, надлишок вітаміну С або цинку може спричинити нудоту, діарею та шлункові спазми. Перебір із селеном загрожує випадінням волосся, втомою та навіть порушеннями роботи нервової системи.
Іноді ознаки надмірного вживання вітамінів бувають непомітними. Якщо ви відчуваєте проблеми зі сном, концентрацією уваги, дратівливість, оніміння або поколювання в кінцівках, це може бути сигналом, що певна поживна речовина надходить в організм у надмірній кількості.
Ситуацію ускладнює і маркетинг. Виробники все частіше акцентують увагу не на тому, що вони прибрали з продукту (жир, цукор), а на тому, що додали - трендові вітамін D, Омега-3 чи пробіотики. Це заважає споживачам адекватно оцінити, яку загальну дозу нутрієнтів вони отримують протягом дня.
Найчастіше споживачі перевищують дозування трьох речовин: вітаміну D, кальцію та фолієвої кислоти.
Вітамін D
Безпечна верхня межа для дорослих - 4000 МО на день. Регулярне її перевищення може призвести до порушення обміну кальцію, що загрожує патологіями нирок та небезпечними аритміями.
Фолієва кислота
Її часто додають у хліб, макарони та крупи для профілактики вроджених вад у немовлят. Однак надлишок фолієвої кислоти може маскувати дефіцит вітаміну B12. Якщо цю проблему вчасно не діагностувати, вона здатна викликати незворотні неврологічні ускладнення.
Полиці супермаркетів рясніють збагаченими продуктами: готові сніданки, апельсиновий сік і навіть вода в пляшках часто містять додаткові вітаміни та мінерали. Це здається чудовим способом компенсувати недоліки раціону, але прагнення до здоров'я може обернутися несподіваною шкодою. Регулярне надмірне споживання вітамінів не менш небезпечне, ніж їхній дефіцит.
Подвійна доза: прихована небезпека
Основна проблема полягає в тому, що отримати небезпечну дозу поживних речовин зі звичайної їжі майже неможливо. Ризик виникає, коли ви поєднуєте збагачені (фортифіковані) продукти з дієтичними добавками. У такому разі перевищити рекомендовану добову норму стає надзвичайно легко.
Наприклад, надлишок вітаміну С або цинку може спричинити нудоту, діарею та шлункові спазми. Перебір із селеном загрожує випадінням волосся, втомою та навіть порушеннями роботи нервової системи.
Симптоми, на які варто звернути увагу
Іноді ознаки надмірного вживання вітамінів бувають непомітними. Якщо ви відчуваєте проблеми зі сном, концентрацією уваги, дратівливість, оніміння або поколювання в кінцівках, це може бути сигналом, що певна поживна речовина надходить в організм у надмірній кількості.
Ситуацію ускладнює і маркетинг. Виробники все частіше акцентують увагу не на тому, що вони прибрали з продукту (жир, цукор), а на тому, що додали — трендові вітамін D, Омега-3 чи пробіотики. Це заважає споживачам адекватно оцінити, яку загальну дозу нутрієнтів вони отримують протягом дня.
Три нутрієнти під особливим контролем
Найчастіше споживачі перевищують дозування трьох речовин: вітаміну D, кальцію та фолієвої кислоти.
Вітамін D: Безпечна верхня межа для дорослих — 4000 МО на день. Регулярне її перевищення може призвести до порушення обміну кальцію, що загрожує патологіями нирок та небезпечними аритміями.
Фолієва кислота: Її часто додають у хліб, макарони та крупи для профілактики вроджених вад у немовлят. Однак надлишок фолієвої кислоти може маскувати дефіцит вітаміну B12. Якщо цю проблему вчасно не діагностувати, вона здатна викликати незворотні неврологічні ускладнення.
Консультуйтеся з лікарем
Перш ніж приймати будь-які дієтичні добавки, порадьтеся з лікарем або дієтологом.
Перевіряйте дозування
Уважно читайте етикетки як на вітамінних комплексах, так і на збагачених продуктах, щоб не перевищувати денну норму.
Надавайте перевагу їжі
Найздоровіший і найбезпечніший спосіб отримати всі необхідні вітаміни та мінерали - це збалансоване харчування, багате на овочі, фрукти, цільні злаки та білок. Зі звичайної їжі отримати передозування неможливо.
Вас може зацікавити