ua en ru

Контейнери семи кольорів: в Україні змінять методику роздільного збирання побутових відходів

Контейнери семи кольорів: в Україні змінять методику роздільного збирання побутових відходів Фото: в Україні планують змінити методику роздільного збирання побутових відходів (kks.kiev.ua)

Міністерства розвитку громад територій та інфраструктури підготувало нову Методику роздільного збирання побутових відходів. Старий наказ 2011 року планується скасувати.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на проект постанови, розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Згідно з документом, роздільне збирання побутових відходів здійснюється з метою сприяння підготовці побутових відходів до повторного використання, рециклінгу для зменшення кількості побутових відходів, що захоронюються на полігонах

Системи роздільного збирання побутових відходів визначаються місцевим органом влади з урахуванням економічної доцільності.

Контейнери для роздільного збирання відходів

Проектом визначається, що роздільне збирання відходів у населених пунктах здійснюється для таких видів відходів, як папір і картон, пластик, скло, метал. При цьому створюються умови для забезпечення роздільного збирання біовідходів, текстилю, небезпечних відходів у складі побутових та інших видів відходів, що підлягають роздільному збиранню, зокрема відходи деревини, упаковки, електричного та електронного обладнання, батарей та акумуляторів.

Великогабаритні та ремонтні побутові відходи збираються окремо в контейнерах місткістю 8 куб. м і більше, які розташовуються на контейнерних майданчиках та пунктах роздільного збирання побутових відходів, а також за заявкою.

Згідно з проектом, контейнери та пластикові пакети для різних видів побутових відходів мають бути пофарбовані (або мати пофарбовану основну частину чи кришку, або наліпку розмірами 150х450 мм) в такий колір:

  • жовтий - для пластику;
  • зелений - для скла;
  • синій - для паперу та картону;
  • блакитний - для вторинної сировини;
  • коричневий - для біовідходів;
  • сірий - для змішаних побутових відходів;
  • червоний - для небезпечних відходів у складі побутових відходів.