Коли на вулиці спека, морозиво стає справжнім порятунком! Але, щоб отримати максимум задоволення і не нашкодити здоров’ю, варто дотримуватися кількох простих правил.
Яких саме? Про це читайте нижче у матеріалі РБК-Україна.
Це найголовніше правило. Швидке вживання холодного морозива може призвести до подразнення горла або ж так званого "холодового" головного болю ("мозкового спазму").
Тому не намагайтеся відкушувати великі шматки та ковтати їх за лічені секунди. Дайте морозиву трохи підтанути в роті, перш ніж ковтати. Це дозволить йому нагрітися до менш травматичнішої для організму температури.
Коли ви лише вийняли морозиво з морозилки, воно має дуже низьку температуру (нижче нуля градусів Цельсія). При такій температурі смакові рецептори на вашому язику дійсно стають менш чутливими або, як ви влучно зазначили, "заморожуються". Це схоже на тимчасове оніміння. Через це ви не можете повністю відчути всю палітру смаків, які закладені в морозиві.
Тому почекайте 5-10 хвилин перед тим, як їсти таке морозиво: воно стане м’якішим і ароматнішим, і ви реально відчуєте вершковість, ваніль, шоколад чи ягідні ноти.
Як і інші солодощі, морозиво краще вживати в першій половині дня, щоб організм мав час спалити отримані калорії.
У спеку краще віддати перевагу молочному морозиву, сорбетам або фруктовому льоду, оскільки вони містять менше жирів. Фруктовий лід та сорбети також добре вгамовують спрагу, оскільки містять багато рідини та мінералів, що втрачаються з потом.
Морозиво, особливо пломбір, досить калорійне і містить багато жирів та цукру. Надмірне споживання може призвести до відчуття важкості та посилити спрагу. Щодо останнього - то навіть при помірному вживанні морозива дієтологи радять випити трохи звичайної негазованої води кімнатної температури, щоб відновити водний баланс. А ще ви змиєте залишки цукру у роті, що корисно для зубів.
Деякі експерти радять надавати перевагу морозиву на молочній основі (вершків або пломбір) замість фруктового льоду. Фруктовий лід зазвичай має нижчу температуру і може бути більш "агресивним" для горла. Крім того, вершкове морозиво тане повільніше, даючи вам більше часу для споживання.
Але разом з тим сорбети та фруктовий лід містять менше жирів, що робить їх чудовим вибором для тих, хто стежить за своєю фігурою.
До речі, дієтологи наполегливо рекомендують не їсти морозиво, яке почало танути та знову замерзло, бо такий смаколик може містити бактерії та спричинити розлад шлунку.
Вас може зацікавити
При написанні матеріалу використовувалися наступні джерела: сайти Клівлендської клініки та Клініки Мейо, онлайн-видання про здоров'я та добробут Healthline.