ua en ru

Ізраїль та ХАМАС домовляються про перемир'я на місяць, але ще є розбіжності, - Reuters

Ізраїль та ХАМАС домовляються про перемир'я на місяць, але ще є розбіжності, - Reuters Фото: Ізраїль та ХАМАС домовилися про перемир'я на місяць (Getty Images)

Ізраїль та бойовики ХАМАС досягли попередньої згоди щодо припинення вогню на місяць та нової угоди для звільнення заручників.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

При цьому джерела агентства зазначають, що розбіжності сторін щодо реалізації призупинення бойових дій все ще залишаються.

Повідомляться, що спочатку у ХАМАС пропонували запровадити режим припинення вогню на кілька місяців, проте наприкінці грудня сторони погодили паузу на місяць. При цьому, згідно з шістьма джерелами, бойовики відмовилися від подальших переговорів, доки не будуть узгоджені наступні умови припинення вогню.

У свою чергу, влада Ізраїлю наполягала на "поетапній угоді" – припинення вогню в період поступового звільнення заручників, у ХАМАС же вимагають домовленості про постійне припинення вогню в обмін на звільнення полонених. За даними деяких джерел, бойовики побоюються, що армія Ізраїлю відновить бойові дії, коли вдасться звільнити всіх цивільних осіб з полону.

Війна Ізраїлю та ХАМАС

Нагадаємо, 7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС вторглися до Ізраїлю та під час нападу захопили в заручники сотні людей. Армія Ізраїлю у відповідь розпочала військову операцію проти бойовиків у районі Сектору Газа.

Раніше прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав три умови для закінчення війни проти палестинських бойовиків ХАМАС у секторі Газа. За даними The Wall Street Journal, ізраїльські війська знищили від 20 до 30% бойовиків ХАМАС, що поки що не відповідає меті Ізраїлю знищити угруповання.

Згодом переговори під час обміну заручниками бойовики ХАМАС звільнили близько 120 осіб, а Ізраїль звільнив групу палестинських ув'язнених.