ua en ru

Ердоган заявив, що Путін погодився продовжити "зернову угоду"

Ердоган заявив, що Путін погодився продовжити "зернову угоду" Фото: Реджеп Тайїп Ердоган і Володимир Путін (колаж РБК-Україна)

Російський диктатор Володимир Путін погодився на продовження Чорноморської зернової ініціативи, що дозволяє експортувати українське продовольство.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Hurriyet.

"Як вам відомо, ми готуємося прийняти Путіна в Туреччині в серпні. Ми домовляємось про продовження цього чорноморського зернового коридору", - сказав він.

Ердоган також зазначив, що генсек ООН Антоніу Гутерріш відправив Путіну листа з пропозицією зберегти чорноморську "зернову угоду".

"Цим листом ми гарантуємо продовження зернового коридору спільними зусиллями нас і Росії. Таким чином, ми продовжимо вирішувати проблеми слаборозвинених бідних африканських країн так само швидко, як ми це робили разом з паном Путіним", - додав президент Туреччини.

Реакція Кремля

Прес-секретар російського диктатора Дмитро Пєсков відреагував на заяву Ердогана.

За його словами, жодних заяв, що стосуються продовження "зернової угоди", з російського боку не було.

"Зернова угода"

З початку повномасштабної війни Росії проти України країни Африки залишилися без українських поставок зерна та іншої агропродукції через блокаду Росією портів у Чорному морі.

Пізніше Туреччина та ООН підписали дві окремі угоди з Росією і Україною для створення гуманітарного коридору в Чорному морі.

Проте останні місяці представники Кремля активно заявляють про відмову продовжувати "зернову угоду" після 17 липня. Так, Пєсков говорив, що "у "зернової угоди" немає шансів".

Представники країни-агресора виправдовують це тим, що ніхто не виконує умови угоди про експорт російського аміаку через Україну.

Окрім того, Financial Times повідомляло, що ЄС може зняти санкції з російського банку для продовження угоди.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.