ua en ru

Єменські хусити атакували нафтовий танкер у Червоному морі, - Bloomberg

Єменські хусити атакували нафтовий танкер у Червоному морі, - Bloomberg Фото: єменські хусити обстріляли нафтоналивний танкер Marlin Luanda (twitter.com/sentdefender)

Угруповання єменських хуситів вдарили ракетами по нафтовому танкеру компанії Trafigura Group у Червоному морі. На борту судна виникла пожежа.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Повстанці обстріляли судно Marlin Luanda, що перевозило партію нафтопродуктів для виробництва бензину і пластмас. Танкер ходить під прапором Маршаллових островів.

У пресслужбі Trafigura зазначили, що внаслідок атаки виникла пожежа в одному з вантажних відділень по правому борту.

"Ми залишаємося на зв'язку з судном і уважно стежимо за ситуацією. Військові кораблі в регіоні перебувають для надання допомоги", - йдеться у повідомленні.

Морська розвідувальна компанія Ambrey Analytics повідомила, що удар стався приблизно за 55 миль на південний схід від єменського міста Аден.

Єменські хусити атакували нафтовий танкер у Червоному морі, - BloombergМапа: Bloomberg

Атаки єменських хуситів та відповідь країн Заходу

Хусити - угрупування шиїтів, створене в 90-х роках для боротьби з корумпованим урядом Ємену. Вони отримали свою назву від засновника Хусейна аль-Хусі, якого єменська армія ліквідувала у вересні 2004 року. Хусити вважають себе частиною "вісі опору" Ізраїлю, США та Заходу, яку очолює Іран.

З листопада 2023 року єменські хусити почали регулярно атакувати дронами, крилатими і балістичними ракетами комерційні судна в Аденській протоці та у Червоному морі. Перші напади почалися одразу після початку війни між Ізраїлем та ХАМАСом.

У відповідь на численні атаки, 12 січня США та Британія вперше вдарили ракетами по військових об'єктах хуситів у Ємені.

17 січня США внесли хуситів до переліку світових терористичних організацій і наступного дня здійснили чергові удари по позиціях бойовиків.

Загалом з 11 січня американські військові разом із союзниками знищили понад 25 ракетних установок хуситів.

Також США ввели санкції проти ключових осіб єменських хуситів за їхню підтримку терористичних актів проти торговельного судноплавства в Червоному морі.

25 січня США закликали Китай переконати Іран вплинути на хуситів і змусити їх припинити напади.

Вдень 26 січня хусити випустили протикорабельну балістичну ракету по американському есмінцю USS Carney, але її успішно збили.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.