ua en ru

Є шорт-лист. Хто може замінити Резнікова в Міноборони

Є шорт-лист. Хто може замінити Резнікова в Міноборони Фото: міністр оборони Олексій Резніков (Віталій Носач, РБК-Україна)

У разі звільнення глави Міноборони Олексія Резнікова з посади на його заміну є шорт-лист кандидатів. Імовірно, замінити міністра може голова Фонду держмайна Рустем Умєров.

Відомо, що Верховна рада повернеться до пленарної роботи вже наступного тижня, але не факт, що одразу візьметься за питання нового глави Міноборони.

Не виключено, що нового міністра на той час так і не знайдуть. Але за даними РБК-Україна, якийсь шорт-лист кандидатів на середину цього тижня начебто з'явився. І в ньому, серед інших, є голова Фонду держмайна Рустем Умєров.

Так, в українських медіа як можливих кандидатів на посаду голови Міноборони, серед іншого, називали два прізвища: міністра з розвитку стратегічних галузей Олександра Камишіна та віце-прем'єра, міністра інфраструктури та розвитку територій Олександра Кубракова.

Але джерела РБК-Україна стверджують, що Камишин, хоч і користується повагою з боку вищого керівництва країни і вважається ефективним на своїй посаді, поки що недостатньо "заматерів", щоб очолити таку непросту структуру, як Міноборони, і поки що краще, щоб він і надалі вів свої проекти у Мінстратпромі.

Серед кандидатів на Міноборони обговорювалася і кандидатура голови СБУ Василя Малюка.

Варто зауважити, що згідно із законом, очільник має бути цивільним, а не військовим. Тому, щоб призначити на посаду, наприклад, першого заступника Резнікова, генерал-лейтенанта Олександра Павлюка (а його прізвище також звучало в кулуарах), довелося б змінювати законодавство ще й у розріз із принципами НАТО.

Втім, не треба виключати й того факту, що Резніков залишиться на посаді. Адже подібних ситуацій, коли лунали заяви про відставку топ-чиновника, який у підсумку залишався на посаді є достатньо.

Що відомо про можливу відставку Резнікова

Насправді чутки про відставку Олексія Резнікова з посади голови Міноборони ходять вже давно.

Спочатку про його звільнення говорили в лютому цього року, коли широкого резонансу набув скандал в Міноборони щодо закупівлі продуктів для ЗСУ за завищеними цінами.

Після чого повідомлялося, що Резнікова можуть перевести в Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості, а на його місце нібито призначать керівника ГУР МО Кирила Буданова. Але сам Резніков відхрестився від таких заяв та зазначив, що "таких пропозицій не отримував".

З новою силою чутки про нібито звільнення Резнікова поширилися медіа після того, як з'явився новий гучний скандал в Міноборони про куртки для ЗСУ, які закупили у турецької фірми за завищеними цінами, про що стало відомо із розслідування журналістів.

Резніков заперечив цю інформацію та запропоновував ЗМІ "парі". Нібито, якщо цей факт підтвердиться він піде з посади.

Що каже президент

Зазначимо, що на чутки про можливу відставку Резнікова нещодавно відреагував президент Володимир Зеленський, але прямо не відповів на запитання, а зазначив, що "коментує відставки після відповідних указів".

Резнікова можуть призначити послом?

Додамо, нещодавно в ЗМІ, а також деякі парламентарі поділилися інформацією, що міністра оборони Резнікова можуть відправити у відставку та буцімто призначити послом у Британії. Але жодних офіційних заяв щодо цього не було оприлюднено.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.