ua en ru

Данілов про протести у Грузії: українці будуть поруч у боротьбі вільних проти рабів

Данілов про протести у Грузії: українці будуть поруч у боротьбі вільних проти рабів Фото: секретар РНБО Олексій Данилов (Getty Images)

Вільна Грузія обов'язково здобуде перемогу, а українці будуть поряд у боротьбі вільних проти рабів.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його Twitter .

"Грузія обов'язково переможе і залишить у минулому темні часи, які зараз накинулися на неї з мерзенних північних боліт. Українці будуть поряд з вами у цій боротьбі вільних проти рабів", - заявив Данілов.

Він також зазначив, що Україна радо поділиться своїм досвідом боротьби проти Росії.

"Зараз російська темрява душить вільну Грузію, але ми поділимося досвідом нашої боротьби і знаємо, що Грузія буде вільною та незалежною, територіально цілісною та суверенною", - наголосив секретар РНБО.

Протести у Грузії

Нагадаємо, що сьогодні, 20 травня, в районі готелю Kvareli Lake Resort у Кахетії відбулися зіткнення поліції з протестувальниками. Учасники акції заявляли, що до країни прибула донька глави МЗС РФ, яка приїхала на весілля до одного із членів родини.

Пізніше протестувальники зняли блокаду з готелю. У Тбілісі пікетувальники парламенту висунули ультиматум правлячої партії. Зокрема вони вимагають виконання двох пунктів: відкликати згоду на пряме авіасполучення з Росією, а також звільнити всіх затриманих активістів на мітингу біля готелю.

Незабаром президент Грузії Саломе Зурабішвілівідреагувала на візит дочки міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова і закликала народ бойкотувати авіакомпанії, що літають до РФ.

Лідер правлячої партії Грузії Іраклій Кобахідзе назвав акції проти прямого авіасполучення з Росією та сьогоднішні протести через приїзд дочки Лаврова "ксенофобією". У той же час Кобахідзе сказав, що покладається на інформацію готелю, який заявив, що Лаврова на території готелю не має.

Відновлення авіасполучення з РФ

Нагадаємо, що 15 травня Грузія відновила прямі авіарейси з Росії, заборонені майже чотири роки. Росія ще у липні 2019 року запровадила заборону на польоти до Грузії. У Тбілісі такий крок Кремля також викликав критику, проте днями влада все ж таки відновила рейси.

Пізніше в ЄС зазначили, що таке рішення Тбілісі суперечить угоді про асоціацію Грузія – ЄС, згідно з якою країна має підтримувати зовнішню політику Євросоюзу. Відновлення авіарейсів між Росією та Грузією також розкритикували у МЗС України.

У свою чергу Держдеп США також висловив стурбованість відновленням авіасполучення між Грузією та Росією.