ua en ru

Чи очікувати примусового повернення українців із ЄС: відповідь Стефанішиної

Чи очікувати примусового повернення українців із ЄС: відповідь Стефанішиної Фото: Ольга Стефанішина (Віталій Носач, РБК-Україна)

В Україні не планують примусове повернення чоловіків призовного віку з-за кордону. Облік у ТЦК не означає "автоматичну мобілізацію на фронт", адже рішення України з оновлення даних спрямоване на визначення потенціалу мобілізації.

Про це повідомила у Брюсселі віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, повідомляє РБК-Україна з посиланням на її інтерв'ю DW.

За її словами, надання своїх даних територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки не означає автоматичну мобілізацію на фронт.

"Україна ухвалила закон про мобілізацію і ми маємо розуміти, у якому обсязі ми можемо заміняти хлопців на фронті. Йдеться про потенціал мобілізації - облік і інформацію. І це першочергова мета нашого рішення", - пояснює віцепрем'єрка.

Також Стефанішина повідомила, що у травні Україну відвідає єврокомісарка з питань внутрішніх справ і міграції Ілви Йоганссон. У ході візиту планується обговорення з українською владою питання подальшого юридичного статусу українців за кордоном, адже чинний механізм тимчасового захисту в ЄС буде діяти до березня 2025 року.

"Тому обмежень і примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку в країну, яка воює, не буде. Але у питаннях війни немає приємних рішень і давайте не забувати, що війна триває і ми маємо її виграти", - наголосила віцепрем'єрка.