ua en ru

Чи планує Естонія примусово повертати військовозобов'язаних чоловіків в Україну: відповідь МВС

Чи планує Естонія примусово повертати військовозобов'язаних чоловіків в Україну: відповідь МВС Фото: плани Естонії щодо повернення потенційних призовників в Україну (facebook com politseijapiirivalveamet)

Міністерство внутрішніх справ Естонії не має плану примусової репатріації на територію України її громадян, які законно проживають в Естонії та втекли через війну. Це стосується і чоловіків призовного віку, які на батьківщині можуть бути мобілізовані.

Про це заявила радниця відділу політики громадянства та міграції МВС Аннелі Вікс, повідомляє РБК-Україна з посиланням на ERR.

"Мобілізація - це питання, що стосується держави та її громадян. Міністерство внутрішніх справ не має плану примусової репатріації громадян України, які законно проживають в Естонії і втекли через війну, зокрема громадян України, які належать до цільової групи можливої української мобілізації", - зауважила Вікс.

Як зазначає видання, станом на 26 квітня посвідку на проживання в Естонії на підставі тимчасового захисту мали 6500 українських чоловіків віком 18-60 років.

За словами Вікс, якщо громадяни України мобілізаційного віку більше не зможуть обміняти свої прострочені паспорти на нові в посольстві України, то вони втратять можливість подорожувати.

"Однак відсутність чинного проїзного документа не обмежує можливості подачі заяви на отримання або продовження посвідки на тимчасове проживання. У тому числі на підставі тимчасового захисту", - зазначилав вона.

Також радниця наголосила, що чинний порядок допускає ідентифікацію або підтвердження особи на підставі інших доказів. Однак іноземець не може звернутися за візою за відсутності дійсного проїзного документа.