Авокадо - популярний суперфуд, але його ніжна м’якоть швидко темніє після нарізання. Чи свідчить коричневий колір плоду про псування?
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Compound Interest.
Якщо ви коли-небудь розрізали авокадо, але замість яскраво-зеленої м’якоті воно було коричневим, то варто знати, чи безпечно його їсти.
На сайті Університету штату Колорадо йдеться, що авокадо стає коричневим через природний процес, який називається окисленням. Коли фермент поліфенолоксидаза у плоді піддається впливу повітря, він запускає хімічну реакцію, яка призводить до вироблення меланіну - тієї ж сполуки, що відповідає за пігментацію шкіри. Ця реакція призводить до потемніння поверхні плоду.
Окислення змінює не лише колір, а й смак, зробивши авокадо більш гірким. Однак це впливає лише на ті частини, які контактують з повітрям. Якщо деякі ділянки все ще зелені, то не потрібно викидати весь плід - просто зріжте коричневу частину.
Різниця в смаку часто непомітна, особливо якщо ви розминаєте авокадо в гуакамоле або змішуєте його з іншими інгредієнтами.
Ви можете уповільнити окислення, залишивши кісточку всередині, щільно закривши в герметичному контейнері та помістивши в холодильник. Додавання трохи лимонного, лаймового, ананасового соку або навіть кокосової води також може допомогти зберегти колір.
Також можна змастити зріз авокадо тонким шаром оливкової олії - це створить плівку, яка обмежить доступ повітря.
Коричневе авокадо не обов’язково небезпечне для вживання, але є ознаки того, що воно зіпсувалося. Якщо воно дуже м’яке, чорне всередині, має кислий запах або смак, або на ньому є видима цвіль, то краще його викинути.
Де не можна зберігати авокадо:
Вас може зацікавити: