ua en ru

Боронили Маріуполь та "Азовсталь". Україна повернула з полону 230 військових

Боронили Маріуполь та "Азовсталь". Україна повернула з полону 230 військових Фото: Україна повернула з полону 230 військових (t.me/V_Zelenskiy_official)

У середу, 3 січня, Україна повернула з російського полону 230 військових, які боронили Маріуполь та "Азовсталь".

Як повідомляє РБК-Україна, про це повідомив президент Володимир Зеленський у своєму Instagram.

При підготовці матеріалу використовувались дані з Telegram-каналу уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінеця, Twitter голови ОП Андрія Єрмака, ГУР, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, СБУ.

"Наші - вдома. З російського полону повернули більше двохсот наших воїнів і цивільних. Солдати, сержанти, офіцери. Воїни Збройних Сил, Національної гвардії, ВМС, прикордонники. Частина захисників боронили Маріуполь та "Азовсталь", - підписав відео Зеленський.

Водночас у своєму Telegram Лубінець повідомив, що з полону повернено 230 військових.

"Сьогодні, 3 січня, радісна звістка облетить всю Україну, адже додому повертаються захисники, які тривалий час перебували у ворожому полоні", - написав він.

Фото: Україна повернула з полону 230 військових (t.me/dmytro_lubinetzs)

Це вже 49 обмін полоненими з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні, і перший у 2024 році. Наразі Україні вдалося повернути додому 2828 захисників.

За даними ГУР, сьогоднішній обмін є найбільшим за кількістю повернених додому українців.

Кого повернули?

Сьогодні додому було повернуто 230 захисників.

Серед них представників:

  • Збройних Сил України – 130 (серед них ТрО – 14, ВМС – 14),
  • Національної гвардії – 55,
  • Державної прикордонної служби – 38,
  • Національної поліції – 1,
  • шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста - 182 особи, і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус "пошук особи" - 48.

Повернути додому вдалося 225 чоловіків та 5 жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро - офіцери.

Як повідомив один з учасників переговорного процесу РБК-Україна, повернуто 66 українських військових, яких захопили у полон в Маріуполі - 66 осіб, з них 12 - це оборонці "Азовсталі". Оборонці острова Зміїний - 7, ЧАЕС - 5.


Фото: Україна повернула з полону 230 військових t.me/Koord_shtab)

"Після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36 ОБрМП. Перебуваючи у неволі, вона принципово розмовляла українською мовою. Росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання", - повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Також своїх рідних побачать семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов’язки на ЧАЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя.

Обмін полоненими

Нагадаємо, Україна та Росія вже кілька місяців не проводять обмінів полоненими.

Ще в середині листопада представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко заявив, що Росія заморозила цей процес.

При цьому він зазначав, що переговори щодо обміну полоненими з Росією продовжуються.

На початку грудня президент Зеленський говорив, що процес обміну полоненими України з Росією ускладнений через країну-агресора. Однак українська сторона працювала над поверненням непоганої кількості захисників. Ймовірно, тоді мова йшла про сьогоднішній обмін.

Останній такий обмін відбувався 7 серпня. У ході нього додому повернулися 22 воїни, з них два офіцери, військовослужбовці рядового та сержантського складу.

Нагадаємо, раніше голова ГУР Кирило Буданов розповів, що зараз обговорюється з Росією обмін полоненими "всіх на всіх", і вже наближаються до позитивного результату.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.