ua en ru

Біля острова Вануату у Тихому океані прокинувся підводний вулкан, можливе цунамі

Біля острова Вануату у Тихому океані прокинувся підводний вулкан, можливе цунамі Фото: біля острова Вануату вчергове сталося стихійне лихо - виверження підводного вулкану (скріншот: twitter.com/dailypostdan)

У Вануату (Меланезія) почалося виверження активного підводного вулкана, який викинув у небо клуби попелу на 100 кілометрів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на RNZ.

Як зазначає видання, старший офіцер підводного човна Рікардо Вільям сказав, що підводний вулкан Східний Апіа тремтить і викидає пару з раннього ранку в середу, 1 лютого.

"Активність вулкана трохи зросла до вибухів, які викинули попіл на 100 кілометрів навколо підводного вулкана. Ми порадили авіації, а також кораблям триматися подалі від східного регіону острова Апіа", - наголосив він.

Підводний вулкан, що знаходиться у 6 км на схід від острова Апіа, є одним з активних підводних вулканічних конусів і кальдери, які востаннє вивергалися в 2004 році. За даними ЗМІ, влада попросила людей триматися подалі від узбережжя, оскільки вибухи ґрунтових вод можуть спричинити хвилі цунамі. Для інших островів навколо Апіа було оголошено тривогу.