ua en ru

Атака Ірану негативно вплинула на переговори щодо припинення вогню Ізраїлю з ХАМАС

Атака Ірану негативно вплинула на переговори щодо припинення вогню Ізраїлю з ХАМАС Фото: ХАМАС відмовився від пропозиції посередників щодо звільнення заручників (Getty Images)

В Ізраїлі повідомили про відмову угруповання ХАМАС від останньої пропозиції посередників щодо припинення вогню в Секторі Газа. Рішення пов'язане з ескалацією напруженості після нічної атаки Ірану на єврейську державу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

За даними ізраїльського агентства зовнішньої розвідки "Моссад", угруповання ХАМАС, що підтримується Іраном, відхилило пропозицію посередників у переговорах.

Хоча "Моссад" прямо не сказав, що винні іранські безпілотники і ракетні удари по Ізраїлю, там заявили, що лідер ХАМАСу в Секторі Газа Яхья Сінвар "продовжує експлуатувати напруженість у відносинах з Іраном" та "не хоче гуманітарної угоди і повернення заручників".

У заяві Моссаду зазначено, що Ізраїль продемонстрував велику гнучкість в переговорах. Посередниками на переговорах виступають США, Катар і Єгипет.

Песимізм контрастує з заявами ізраїльських офіційних осіб про те, що минулого тижня був досягнутий прогрес у переговорах про перемир'я в смузі Газа, яке включало б звільнення заручників і палестинських в'язнів, що утримуються бойовиками ХАМАС.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац тоді заявив, що переговори досягли критичної точки і що він налаштований більш ніж оптимістично.