ua en ru

Атака дронів на Київ: що відомо

Атака дронів на Київ: що відомо Фото: Київ зранку 14 грудня атакували іранські дрони (Віталій Носач, РБК-Україна)

У Києві та області сьогодні, 14 грудня із самого ранку лунає повітряна тривога через атаку дронів. Вже більше десятка ворожих цілей вдалося збити.

Все що відомо про атаку дронів на цей момент - зібрало РБК-Україна в матеріалі.

11:45. В "Укренерго" відповіли, чи були пошкоджені енергооб’єкти

"Середа 14 грудня почалась з масованої атаки дронів. Завдяки блискучій роботі сил протиповітряної оборони об’єкти енергетичної інфраструктури не зазнали ушкоджень - всі 13 БПЛА було збито", - повідомили в компанії.

Але ситуація в енергосистемі України все ще залишається складною через великий обсяг пошкоджень в енергетичній інфраструктурі.

11:17. Кім попередив про нову можливу хвилю атаки "Шахедів"

"Ще одна хвиля мопедів проривається. Деякі навіть із глушниками… але нічого, наші чергують", - написав голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

10:50. Росіяни намагаються використовувати дрони вночі

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів, що російські війська намагаються атакувати Україну дронами вночі або в темний період доби. Це дозволяє "заплутати українську ППО".

"Тактика, притаманна застосуванню цими БПЛА - це ніч. Умови поганої видимості, тому що вночі їх візуально важко виявити в темноті засобами, якими збивають їх - це і стрілецька зброя, зенітні гармати. Тому саме радіолокаційні засоби виявляють їх, а зенітно-ракетні комплекси та інші вогневі засоби збивають", - пояснив він.

10:43. Посол США відреагувала на атаку Києва та заявила про збільшення допомоги.

"Безпілотники в Києві сьогодні вранці, але я знаю, що прокидатися від російських бомб вже стало надто частим явищем, яке українці з хоробрістю та гідністю переживають по всій Україні. Ми з вами - ще більше допомоги вже в дорозі", - написала в Twitter посол США в Україні Бріджит Брінк.

10:05. РБК-Україна публікує фоторепортаж з місця падіння уламків дронів у Києві

10:05. РБК-Україна публікує фоторепортаж з місця падіння уламків дронів у Києві

10:00. Зеленський відреагував на атаку дронів

"Цей ранок терористи почали з 13 "Шахедів". Попередньо, усі 13 збито", - заявив у відеозверненні глава держави Володимир Зеленський.

09:29. Київ зазнав дві хвилі атаки ворожих дронів

Начальник КМВА Сергій Попко розповів про наслідки ранкової атаки дронами на столицю

За його словами, завдяки ефективній роботі підрозділів ППО та РЕБ знищено 13 ворожих дронів.

"Уламки від збитих БПЛА влучили в одну адмінбудівлю та ще 4 житлові будівлі зазнали незначних ушкоджень (Шевченківській район столиці). Люди не постраждали", - повідомив Попко.

09:22. Поліція показала уламки збитого під Києвом дрона (фото)

"Збитий ворожий "Шахед" виявили в одному із районів Київщини! На місці працюють поліцейські. Дякуємо силам ППО за відмінну роботу!" - написав начальник ГУНП у Київській області Андрій Нєбитов.

Фото: уламки збитого у Київській області дрона (t.me/andrii_nebytov)

09:07. У Києві та області оголосили відбій повітряної тривоги.

08:59. У районі Києва збито вже 13 дронів-камікадзе.

"Завдяки ефективній роботі підрозділів ППО та РЕБ вже знищено 13 дронів-камікадзе", - повідомляє КМВА.

Оновлено 08:56. МВС нагадало, як розпізнати "Шахед" та як діяти при виявленні дрона-камікадзе
Атака дронів на Київ: що відомо

Оновлено 08:54. На уламку одного з дронів помітили напис "За Рязань"

Оновлено 08:36. Повітряні сили підтвердили збиття 10 дронів.

"14 грудня вночі російські окупаційні війська атакували Україну дронами-камікадзе іранського виробництва Shahed-136/131", - йдеться в повідомленні.

За даними військових, ударні БПЛА летять із напрямку східного узбережжя Азовського моря.

"Радіолокаційними засобами виявлено більш як десять баражуючих боєприпасів. Наразі зенітними ракетними підрозділами та іншими вогневими засобами Повітряних Сил Збройних Сил України уже знищено десять "Шахедів" противника!" - повідомили військові.

Втім, у Повітряних силах попереджають, станом на 8:10 бойова робота ще триває. Тож громадян закликають дотримуватися правил безпеки у регіонах, де оголошено повітряну тривогу!

Як повідомили в КМВА, станом на 08:00 ППО збила над Києвом та в області 11 дронів "Шахед".

Тим часом в Офісі президента опублікували перші фото наслідків атаки дронів.

"Дякуємо силам ППО за роботу! Внаслідок ранкової атаки на Київ та область в столиці пошкоджено 2 адмінбудівлі, у селі Вишневе - приватний будинок. Небезпека ще не минула! Залишайтеся в укриттях!" - написав заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

Фото: перші кадри наслідків атаки Києва та області (t.me/tymoshenko_kyrylo)

Як повідомила ЗМІ речниця ДСНС Світлана Водолага, внаслідок падіння уламку від дрона в Києві люди не постраждали.

Щодо пошкоджень, то влада вже раніше повідомила, що попередньо уламок від дрону пошкодив дві адмінбудівлі в Шевченківському районі. Зазначимо, що про вибухи в Шевченківському районі писав і мер міста Віталій Кличко.

У самому районі столиці силами ППО збито 10 "Шахедів".

При цьому очільник Київської області також попередив про ранкову атаку на регіон.

"Ранок в столиці та Київській області почався атакою РФ дронами-шахедами. Більшість безпілотників збиті силами ППО в області. Повітряна тривога триває. Небезпека залишається. Перебувайте в укриттях. Росія продовжує енерготерор країни. Але ми стаємо сильнішими щодня", - написав Олексій Кулеба.

Нагадаємо, сьогодні рано вранці в Києві та області, а крім того у Вінницькій та Житомирській областях було оголошена повітряна тривога.

Після чого в Києві жителі почули вибухи. Мер Віталій Кличко повідомив про вибух у Шевченківському районі, а згодом стало відомо про наліт іранських дронів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.