Ось як правильно розміщувати решітку в духовці для кожної страви
Як правильно розміщувати решітку в духовці (фото: Freepik)
Розташування решітки в духовці прямо впливає на результат приготування. Розкриваємо секрети правильного розміщення для кожної страви.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Real simple.
Верхнє положення
Це положення ідеально підходить для використання гриля, оскільки це положення розташоване у верхній частині духовки. Готуйте ті страви, які ви хочете швидко підсмажити або зробити хрусткими, такі як хліб, запіканки та все, що покрито сиром.
Тільки уважно стежте, адже страва може легко пригоріти. Верхня решітка також зручна, коли ви запікаєте дві страви одночасно.
Тримайте одне деко посередині духовки, а інше зверху, а потім поміняйте місцями.
Середнє положення решітки
Це ідеально підходить для більшості страв, оскільки продукт розміщується посередині духовки, що дозволяє гарячому повітрю рівномірно циркулювати навколо їжі. Це призводить до рівномірного приготування.
Використовуйте це положення для печива, риби, брауні або хліба.
Нижнє
Таке положення робить його ідеальним для піци, пирогів або коржів, які потребують короткочасного впливу високих температур.
Якщо форма глибока, нижнє розташування допомагає забезпечити, щоб тепло досягло дна і середини страви, а не лише верхніх шарів.
Навіть із вентилятором нижнє положення допомагає концентрувати тепловий потік на дні, а верхній шар отримує м’якше, більш контрольоване прогрівання. Іноді страву спочатку ставлять на низ для пропікання дна, а вкінці переміщують на середнє або верхнє положення, щоб утворилася скоринка.
Чи можна ставити форму на дно духовки
Металеві форми витримують прямий контакт із дном духовки. Скляні або керамічні форми краще не ставити безпосередньо на дно, бо різке нагрівання може спричинити тріщини.
Дно духовки нагрівається сильніше, ніж верх, тому низ страви може пригоріти, а верх залишитися недопеченим. У конвекційних духовках прямий контакт з дном менш критичний, бо повітря циркулює.
Загалом у документах до духовки часто вказано, чи можна ставити на дно без решітки.
Вас може зацікавити:
- Три способи очищення кухонної дошки, щоб надійно видалити усі бактерії
- 5 звичок під час запікання, які призводять до пошкодження духовки
- Простий спосіб, щоб їжа не прилипала до алюмінієвої фольги під час випікання