ua en ru

Простий спосіб, щоб їжа не прилипала до алюмінієвої фольги під час випікання

Простий спосіб, щоб їжа не прилипала до алюмінієвої фольги під час випікання Що зробити, щоб їжа не прилипала до алюмінієвої фольги (фото: Freepik)
Партнерський матеріал

Щоб під час запікання їжа не прилипала до алюмінієвої фольги, варто знати про простий лайфхак. Для нього знадобиться звичайний продукт, який є на кожній кухні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на поради спеціалістів-консультантів Rozetka щодо товарів для дому.

Чому їжа прилипає до фольги

Алюмінієва фольга не є природно антипригарною, адже це злегка пориста металева поверхня. При запіканні білки (особливо з м’яса чи яєць) утворюють зв’язки з алюмінієм, майже як клей.

Ось чому продукти з низьким вмістом жиру або високим вмістом вологи, такі як нежирне м’ясо, риба або картопля частіше прилипають до поверхні фольги.

Зокрема, якщо їжа притиснута щільно, прилипання лише посилюється.

Найкращий спосіб запобігти прилипанню

Щоб уникнути цього, злегка змастіть фольгу тонким шаром олії. Цей шар жиру діє як бар'єр між їжею та фольгою.

Використовуйте пергамент або фольгу зі спеціальним антипригарним покриттям (матова сторона - антипридираюча в більшості виробників).

Також не притискайте фольгу до самої поверхні їжі, якщо це не потрібно.

Після приготування дайте їжі постояти хвилину-дві після того, як ви виймете її з духовки, бо коли вона охолоне та виділить пару, це допоможе уникнути прилипання.

Потім можна використати тонку, гнучку лопатку, щоб обережно підняти їжу (м’ясо, картоплю, лазанью) знизу.

Коли не використовувати фольгу

Кислі та солоні продукти

Оцет, лимонний сік, томати, маринади з великою кількістю солі реагують з алюмінієм. Це може спричиняти потрапляння іонів алюмінію в їжу й появу металевого присмаку.

Довготривале зберігання

Фольга не герметична та може рватися. Через це:

  • їжа швидше висихає
  • підвищується ризик потрапляння сторонніх запахів
  • у холодильнику можуть утворюватися контактні реакції з продуктами

Для зберігання краще контейнери з кришками або харчові пакети, які можна знайти зокрема на Розетка.

Мікрохвильова піч

Фольга відбиває мікрохвилі й може спричинити іскри, перегрів і пошкодження. У мікрохвильовці використовують тільки дозволений пластик, скло або кераміку.