Головна помилка зберігання хліба, через яку він швидко пліснявіє і черствіє
Як правильно зберігати хліб, щоб не черствів та не пліснявів (фото: Freepik)
Хліб є основним продуктом у більшості українських родин, але зберегти його свіжим надовго може бути досить складно. Часто ми самі прискорюємо його черствіння та появу плісняви, зберігаючи неправильно.
РБК-Україна з посиланням на експертів напрямку продуктів харчування на Rozetka розповідає про надзвичайно простий лайфхак, який допоможе продовжити свіжість хліба набагато довше за допомогою одного доступного предмета.
Чому не варто зберігати хліб у пластику чи біля техніки
Експерти радять не зберігати хліб у поліетиленових пакетах. Причина проста: пластик не дає волозі випаровуватися, що створює ідеальне середовище для швидкого розвитку плісняви.
Крім того, хліб не можна зберігати поблизу джерел тепла - холодильника, мікрохвильовки, посудомийної машини, електрочайника тощо. Їхній вплив швидше зробить хліб сухішим і черствішим. До речі, зберігання хліба безпосередньо у холодильнику теж не рекомендовано.
Як зберігати хліб найкраще?
На щастя, є дуже легкий спосіб запобігти цій проблемі: просто загорніть хліб у чистий бавовняний рушник (або лляну торбинку) і зберігайте його подалі від побутових приладів.
Як це працює? Бавовна - це тканина, що "дихає". Вона дозволяє надлишковій волозі (яка викликає плісняву) виходити з хліба, не даючи йому "задихнутися", як це відбувається у пластиковому пакеті. Водночас тканина допомагає утримувати достатню кількість вологи всередині, щоб хліб не висох надто швидко. Цей спосіб ідеально підходить для свіжоспеченого хліба, особливо для хліба на заквасці.
Основні правила для максимальної свіжості
Якщо ви хочете, щоб хліб залишався свіжим максимально довго, варто дотримуватися кількох основних правил.
Насамперед хліб повинен зберігатися в прохолодному та сухому місці, наприклад, у хлібниці, які у великому асортименті сьогодні можна знайти, наприклад, на Розетка, чи комірчині, уникаючи прямих сонячних променів та надмірної вологи.
Крім того, не забувайте про заморожування. Якщо ви не плануєте з'їсти хліб протягом кількох днів, наріжте його скибками, щільно загорніть у харчову плівку, додайте шар фольги (або покладіть у пакет для заморожування), видаливши якомога більше повітря. Обов'язково підпишіть дату на упаковці.
Вас може це зацікавити: